24 Temmuz 2017 Pazartesi

Tunus’ta Mutlak Gezilmesi Görülmesi Gereken 10 Yer

Tarihin en büyük imparatorluklarının iz bıraktığı topraklar. Roma’ya kafa tutan Efsanevi Kartaca burada kuruldu. Müslüman-Arap çağını yaşadı. Bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarıydı. Afrika’dan yararlanmak isteyen Fransa’nın sömürgesi oldu; ta ki Fransa bağımsızlıkla yanıp tutuşan, bu mücadeleci halkın isteklerine razı olana dek.

Tarih boyunca birçok medeniyet, ev sahipliği yaptığı bu topraklarda zengin eserler bırakmış. Bu da Tunus’un tarihi-turistik önemini artırıyor. Bir Akdeniz ülkesi olması da tatil turizmini canlandırıyor. Arap kültürü ise ülkenin tamamına hakim.

İşte 2008 yılında gidip gezdiğim Tunus’un mutlaka görülmesi gereken yerlerinden hazırladığım liste.

1- Avenue Habib Bourguiba

Başkent Tunis’in en hareketli, en turistik caddesi. Caddenin bir ucunda saat kulesi diğer ucunda Bab El Bhar ve Medina bulunuyor. Ünlü İslam düşünürü İbn-i Sina’nın bir heykeli ve St.Vincent de Paul Katedrali de bu cadde üzerinde.  Lüks oteller, cafeler, restoranlar bu cadde ve civarında bulunuyor. Dolayısıyla Tunus’a gittiğinizde mutlaka en az bir kere yolunuz buraya düşecek.

2- Zaytuna Mosque

Medina’da yer alan Arapça ismiyle Zeytuniyye Camii, Arap mimarisini taşıyan Tunis’teki gezilecek en önemli yerlerden. Eskiden sadece cami olarak değil bir medrese olarak da hizmet veriyormuş. Mimarisi mermer, granit ve Kartaca şehrinden getirilen antik taşlarla süslenmiş. Bu haliyle İspanya’daki Cathedral-Mosque of Córdoba’ya ilham kaynağı olmuş.

3- Bab El Bhar

Habib Bourguiba caddesinin Medina tarafında bulunan tak ya da kapı.  Port de France (Fransız Kapısı) olarak da adlandırılıyor. Eski şehri modern şehirden ayıran sınır kapısı gibi. Orijinal kapının Aglabiler Emirliği zamanında inşa edildiği sanılıyor ve önceleri kapıyı birleştiren surlar varmış. Bir efsaneye göre eskiden deniz buraya kadar uzandığı için Bab-el Bahr (deniz kapısı) ismini almış. Fransız sömürgesi zamanında Port de France ismini almış. Çevresindeki yapılar yıkılmış ve sadece kapı kalmış.

4- Medina of Tunis

Tunus’un eski şehir merkezi olan Medina, daracık ve karmaşık sokakları, otantik atmosferi ve geleneksel Arap mimarisini taşıyan evleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. Günümüzde Tunus’a özgü eşyalar satın alınabilecek mağazalar, egzotik kafeler, el sanatı galerileri olan bir bölgeye dönüşmüş durumda.

5- Sidi Bou Said ve Carthage (Kartaca)

Sidi Bou Said, Tunus’ta görülecek en şirin bölgelerden biri. Akdeniz mimarisiyle özdeşmiş mavi kapı ve pencereli beyaz evler burada da karşımıza çıkıyor. Başkente çok yakın olduğundan oldukça popüler ve turistik bir yer haline gelmiş. Fotoğraf çekmeyi sevenlerin kaçırmaması gereken bir nokta. Kartaca bir zamanlar en güçlü dönemini yaşayan Roma İmparatorluğu’na kahramanca dayanmış bir şehir. Savaşın sonunda şehir Romalılar tarafından taş üstünde taş kalmayacak şekilde yakılıp yıkılmış, hatta şehir üzerine tuz ve kül dökülmüş. Kartaca Antik Kenti de burada.

Tunus’a gelip sadece başkentte geçirecekler için yukarıdaki yerleri görmeleri yeterli olacaktır. Listenin bundan sonrası Tunus’u tamamıyla gezmek isteyenlere yönelik olacaktır. Kesinlikle araç kiralayıp 3-4 gününüzü de ayırarak buraları da görmenizi tavsiye ediyorum.

6- Hammamet ve Sousse

Tunus’un Akdeniz kıyısındaki turistik şehirlerinde biri, Hammamet. Medina’nın ve kalenin olduğu yer eski Hammamet. Medina içerisinde alışveriş yapılabilecek dükkanlar ve cafeler var. Surların dışında denize girilebilecek birkaç plaj bulunuyor. Bölge özellikle yaz mevsiminde turistlerin akınına uğruyor. Ayrıca buraya yakın bir yere Yasmine Hammamet denilen oteller bölgesi yapılmış.

Tunus’un sahil şeridindeki turistik şehirlerinde bir diğeri de Sousse. Hammamet gibi deniz, kum, güneş tatili isteyenler için turistik bir yerken ayrıca şehirleşme açısından da tarihi dokusunu kaybetmeden gelişmiştir. Bunlara benzer özellikteki bir diğer şehir de Monastir.

Burdan sonra Tunus’un güneyine Büyük Sahra Çölü’ne doğru giderken Al-Kayravan şehirne uğrayabilirsiniz. Afrika kıtasına İslam’ın ilk geldiği şehir Kayravan. Şehirdeki en önemli yapı  Great Mosque de Kairouan. İslam dünyasının batıda (Fas, Cezayir, Tunus) açılan ilk camisi bu. Minaresi 35 metre ve minareden şehri tamamen görebiliyorsunuz. Bu minareden daha yüksek bir bina yapmıyorlar. Şehir bu haliyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Yol üzerinde uğramanız gereken diğer yer ise Roma’daki Colosseum benzeri amfitiyatro El DJem Amphitheatre. Dünyadaki en büyük ve en iyi korunmuş Roma amfitiyatrolarından biri.

7- Matmata

Matmata bir Berberi şehri. Dünya üzerinde örneğini çok göremeyeceğiniz mağara evler var burada. Bir tepenin üstü kazılarak çukur oluşturulmuş ve çukurda birden çok mağara yapılmış. Hatta bazı mağaralar tünellerle birbirlerine bağlanmış. Dışarıdan bakıldığında hiçbir şey göremiyorsunuz. Zaten yapılma amaçları da tam olarak bu. Bir güvenlik önlemi yerliler için. Ayrıca şehirde Star Wars’un bazı bölümlerinin çekimleri yapılmış.

8- Büyük Sahra Çölü – Douz – Tozeur

Dünyanın en büyük sıcak çölü. Sahra Çölü Afrika’da 11 ülkenin tamamını veya bir kısmını içine alıyor. Ancak her tarafı yumuşak kumullarla kaplı değil. Tunus’ta da çöle turistik gezi düzenleyen turlar var. Sahraya develerle, atlarla veya jeeplerle açılabiliyorsunuz. Ayırca çölde görebileceğiniz başları bağlı atlılar, Tuaregler. Büyük Sahra Çölü’nün sakinleri. Çölün mavi adamları olarak bilinirler. Kendilerine has ilginç hayatları vardır.

Tozeur, adete çölde bir vaha. Eski şehir Medina’daki ilginç mimarili tarihi binalar, su serabı görebileceğiniz tuz gölü Chott el Djerid burada görülebilecek yerler arasında.

Ülkenin daha güneyine gitmek isterseniz, Star Wars’ın bazı sahnelerinin çekildiği Ksar Ouled Soltane ve Ksar of Medenine şehirlerine ve ilginç yerleşim yeri Chenini köyüne uğrayabilirsiniz.

9- Bizerte

Tunus’ın batısında Akdeniz kıyısındaki en önemli şehri Bizerte. Tarih boyunca Akdeniz’de hakimiyet sağlamak isteyen devletler için stratejik bir liman olmuş. Aynı zamanda şehirdeki Cap Angela; Afrika kıtasının en kuzey noktası. Eski Liman, eski şehir Medina,  sur içindeki Osmanlı döneminden kalan tarihi kale, cami ve çeşme görülebilecek yerlerden.

10- Tabarka

Tunus’un kuzeyde Akdeniz kıyısında ve Cezayir sınırındaki şehri Tabarka, özellikle mercan balıkçılığı ve su altı dalıcılığıyla ünlü turistik bir bölge. Hamamet ve Sousse kadar bilinmese de deniz, kum, güneş sevenler için güzel sahillere sahip. Görülebilecek yerler arasında Cenevizlilerden kalma Fort de Tabarka, kıyı şeridindeki kaya oluşları Les Aiguilles (buradaki grafitiler de ünlü) ve günübirlik gidilebilecek eski Roma kalıntılarının olduğu Bulla Regia bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder