24 Temmuz 2017 Pazartesi

İzlanda Gezilecek Yerler: Golden Circle Turu Notları

Ülkenin doğal güzelliklerinin kısa bir özeti diyebileceğimiz bu rota oldukça etkileyici ve bir gün gibi kısa bir sürede tamamlanabiliyor. Şahsi aracınızla gezebileceğiniz gibi bu turu düzenleyen turlardan birine de katılabilirsiniz. İzlanda’ya gelen turistlerin hemen hemen hepsi ‘Golden Circle’ı duymuştur. Tabii ki kendiniz yapın, çünkü yolda giderken bile gördüğünüz manzaradan etkilenip aracınızı kenara çekip fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. Üstelik hiç de karmaşık bir rota değil. Aşağıda kısaca anlatacağım.

Öncelikle şunu söylemeliyim, bu rota genelde başkent Reykjavik’ten başlayıp yine aynı yere dönecek şekilde yapılır (yani tam bir ‘circle’). Eğer İzlanda’da kısa süreliğine konaklıyorsanız ve sadece ‘golden circle’ yapıp kalan zamanınızı başkentte geçirmek istiyorsanız bu oldukça mantıklı. Ancak madem kendi aracınız var ve istediğiniz yerde de konaklayabiliyorsunuz tekrar aynı şehre dönmek yerine farklı bir şehirde kalmanız daha ilgi çekici olabilir. Örneğin eğer ‘ring road’ yapacaksanız Reykjavik’ten başlayıp ‘golden circle’ı tamamladıktan sonra Selfoss’ta geceyi geçirebilirsiniz. Ya da ertesi gün Landmannalaugar’da yürüyüş yapmaya kararlıysanız Hella’da veya daha yakın bir yerde konaklamanızı ayarlayabilirsiniz.

Bu rota da Grindavik’te başlar ve Reykjavik’te sona erer. Nefes kesici doğa olayları, gayzerler, şelaleler, bir krater gölü, lav mağarası, kanyonlar, biraz kültür, tarih, coğrafya ve bolca hayret içerir. Hadi başlayalım!

Not 1: Neden rota Grindavik’ten başlıyor, öğrenmek için “İzlanda Gezi Rehberi” yazısına göz atabilirsiniz.
Not 2: Rota üzerindeki yerleri detaylı olarak anlatmayacağım. Bu yazı daha çok rota çizmenize yardımcı olacak bir rehber niteliğinde. Aşağıda bahsi geçen yerlerden birçoğu için kısa açıklamaları İzlanda’da Görülmesi Gereken 15 Yer yazısında bulabilirsiniz.

1- Raufarholshellir Lav Tüpü Mağarası

Grindavik’ten yola çıktığınızda ilk uğrayacağınız yer İzlanda’daki lav mağaralarından biri olan Raufarholshellir. Diğerleri kadar büyük ve etkileyici olmasa da kolay ulaşılabilirliği ile başlangıç için ideal. Kışın mağara içerisinde saçaklar ve değişik buz şekilleri oluşuyormuş. Temmuz ayında gitmeme rağmen mağara içinde hala karlar erimemişti. Çok fazla vakit harcamanıza gerek yok, yol üzerinde olduğundan uğrayın ve devam edin. Yolumuz uzun!

2- Kerid Krater Gölü

Rotanın en etkileyici yerlerinden biri bu volkanik krater gölü. Göl yatağında farklı renklerdeki toprak çeşitliliği ve turkuaz renkteki suyuyla fotoğraf çekmek için harika bir yer. Çevresini kısa bir yürüyüşle 15-20 dakika içerisinde dolaşabiliyor ve hatta gölün kenarına kadar inebiliyorsunuz. Girişi şaşırtıcı bir şekilde ücretli, çünkü İzlanda’da başka hiçbir yere (müzeler hariç) giriş için para ödemiyorsunuz. 45 dakika kadar vaktinizi ayırabilirsiniz buraya.

3- Faxafoss Şelalesi

Rotanın olmazsa olmazı değil ancak yine yol üzerinde olduğundan uğramanızda fayda var. İzlanda gezinizde bundan daha etkileyici şelaleler göreceğiniz kesin. Yine de durup soluklanın ve bir süre bu güzelliği seyredin.

4- Strokkur Geysir

Rotadaki en nefes kesici yere geldik. Aslında burada birbirine yakın 3 tane gayzer var ancak aktif olanı Strokkur. Sanırım böyle bir doğa olayı dünya üzerinde başka bir yerde görmeniz pek kolay değil. Her 5-7 dakikada bir kaynağından püsküren suyu izlerken zamanınızın nasıl geçtiğini farkedemeyeceksiniz. O anı yakalamak için fotoğraf makinelerinizi hazır edin.

5- Gullfoss Şelalesi

Hem bu rotanın hem de İzlanda’nın en büyük olmasa da en popüler şelalesi Gullfoss. Dev bir yarıktan aşağıya akıyor gibi duruyor. Yağmurluklarınızı giymeyi unutmayın çünkü yanına yaklaştıkça sıçrattığı sulardan ıslanıyorsunuz. Aracınızı parkettikten sonra 5-6 dakikalık bir yürümeyle buraya ulaşabilirsiniz.

6- Thingvellir Milli Parkı

Rotadaki son durağımız Thingvellir. Yukarıdaki yerleri ne kadar kısa sürede bitirirseniz buraya o kadar çok vaktiniz kalır çünkü burada yarım gün dahi geçirseniz yapacak bir şeyler bulabilirsiniz. Öxarárfoss Şelalesi, Lögberg (Eski parlamento binasının yeri), Thingvellir Kilisesi gezebileceğiniz yerlerden. Ayrıca Silfra Diving’te dalış yapabilirsiniz. En az 2 saatinizi ayırın buraya. Otoparkı diğer yerlerin aksine paralı, bilet makinesinden fişinizi alıp aracınızın önüne koymayı unutmayın.

Tebrikler rotayı başarıyla bitirdiniz ve Reykjavik’e gidiş vakti. Zamanınızı iyi kullanırsanız yukarıdaki rotayı çok rahat şekilde tamamlarsınız. Hangi mevsimde gittiğiniz ve havanın ne zaman karardığı da çok önemli. Örneğin Temmuz ayında akşam 10-11’e kadar gezebilirsiniz. Zaten bu ayda tam bir gece karanlığını yaşamayacaksınız bile.

Eğer Reykjavik’teyseniz bu rotayı tersten başlayarak da tamamlayabilirsiniz. Ya da bir günden daha fazla vaktiniz varsa araya aşağıda yazdığım yerleri de araya serpiştirebilirsiniz.

1- Bruarfoss Şelalesi

Strokkur Geysir’den Thingvellir Milli Parkı’na gidişte yol üzerindeki Bruarfoss özellikle turkuaz renkli suyuyla mistik bir görüntüsü var. Ancak yolu biraz karışık, gitmeden önce araştırın.

2- Valley of Reykjadalur

‘Golden Circle’ rotası içine Reykjadalur’u dahil etmek biraz zor çünkü en az yarım gün ayırmalısınız. Aracı parkettikten sonra 45 dakikalık bir tırmanış sizi bekliyor. Tepeyi aştıktan sonra ise harika bir manzara, içinden sıcak su akan üzerinden buhar tüten nehirler ve yüzebileceğiniz birkaç havuz sizi bekliyor. İlginç bir deneyim olacağı kesin. Özellikle kışın giderseniz karla kaplı bir vadide sıcak nehrin suyuna girmek olağanüstü olabilir.

3- Secret Lagoon – Gamla Laugin

Secret Lagoon güzel manzaralı doğal bir jeotermal kaplıca ve Blue Lagoon gibi özel bir şirket tarafından işletiliyor. Buraya gidebilmek için rotadan biraz uzaklaşmanız gerekiyor, dolayısıyla farklı bir günde belki de dinlenmek için tercih edebilirsiniz. Kaplıca çevresinde nehir boyunca uzanan yürüyüş rotası, küçük gayzerler ve yerden tüten buhar kaynakları da bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder