24 Temmuz 2017 Pazartesi

Singapur Zİyaretinde Mutlak Gezilecek Yerler

Katı kuralları, cezaları var, hatta yasaklarıyla ünlü. Yakın zamana kadar yere atılan sakızların çevreyi kirletmesi sebebiyle sakız çiğnemek yasakmış. Aynı şekilde dışarıda sigara içmek de yasak. Hediyelik eşyalarda ironi olarak “Singapore is a fine city” yazısını görebilirsiniz. Singapur, küçük bir şehir devleti. Uzak Doğu’da önemli bir ticaret limanı. Aynı zamanda eğlence ve tatil merkezi. Her ne kadar yapaylığı göze çarpsa da gidenler için güzel vakit geçirebilecekleri bir ortam oluşturulmuş. Düzenli, tertemiz, yaşam standardı yüksek bir ülke.

Singapur iki en fazla üç günde gezilebilecek bir ülke. Aynı zamanda başkent olan Singapur şehrinden oluşuyor. İş seyahati yapıyorsanız, fazladan bir gün ayırarak belli başlı yerleri gezebilirsiniz. Tatil için özel olarak buraya gelmek çok doğru olmayabilir. Malezya, Endonezya gibi ülkeler için plan yapılır, hazır gelmişken buraya da uğranır. Civar ülkeler arasında çok sık ve uygun fiyata uçuşlar var.

Düşük bütçeli olan AirAsia ve Tiger Airways havayollarını tercih edebilirsiniz. Türkiye’ye vize uygulamadığı için girişte hiç sıkıntı yaşamıyorsunuz. Hatta en rahat vize aldığım ülke diyebilirim. ‘Niye geldin, çantanda ne var, ne kadar kalacaksın?’ gibi sorulara muhatap olmadan pasaportunuza damgayı basıp, gönderiyorlar.

Bu arada bahsetmeden geçmek olmaz Changi Airport benim şu ana kadar görüp etkilendiğin en iyi havalimanı sanırım. Gerek mimarisiyle gerek de iç dizaynıyla harika bir görünümü var. İlginç gelecek belki ama içinde vakit geçirmenizi tavsiye ederim. Skytrax tarafından dünyanın en iyi havalimanı da seçilmiş.

Ulaşımı kolay. Singapur’un her yerine kolayca gidebileceğiniz ‘MRT’ denilen metro sistemi var. Bu nedenle havalimanından edineceğiniz bir haritayla her yere rahatça ulaşabilirsiniz. Eğer taksi kullanacaksanız ilginç bir not; Singapur`da taksiler iş gidiş-dönüş saatlerinde normal fiyatın üzerine extra 1,5 dolar ekliyorlar. Trafik yoğunluğu parası. (2011)

İşte gidip gördüğüm yerlerden derlediğim Singapur’da gezilecek yerler listesi:

1- Marina Bay

Civarında lüks oteller, ilginç mimariye sahip iş ve alışveriş merkezlerinin olduğu Singapur şehir merkezi. Merlion Heykeli, Singapore Flyer, Marina Bay Sands, Esplanade Theatres ve Gardens By the Bay gibi ülkenin belli başlı turistik yapıları burada.

Deniz kenarındaki yürüme parkuru takip edilerek bunların arasında yürüyüş yapılabilir. Özellikle geceleri fotoğraf çekmeyi sevenler için güzel kareler yakalamaya müsait. Nehir kenarındaki Clarke Quay ve Boat Quay denilen yürüme parkurları da burada vakit geçirebileceğiniz yerler.

2- Merlion Heykeli

Ağzından su fışkıran Merlion heykeli, Singapur’un simgesi olan balık vücutlu aslan. Kelime anlamı “Aslan şehri” demek. Bu, ülkede aslan göreceğiniz veya eskiden aslanlar olduğu anlamına gelmiyor. Ülke kurulduktan sonra, “madem öyle, bizim de bir simgemiz olsun” mantığıyla yapılmış.

3- Singapore Flyer

Londra’daki meşhur “London Eye” benzeri bir dönme dolap. 2011 itibarıyla dünyanın en yüksek dönme dolabıydı. 2014’te bu ünvanı Las Vegas’taki “High Roller”a kaptırdı. Ben tecrübe etmedim ama özellikle günbatımında güzel manzara görebiliyormuşsunuz.

4- Little India ve China Town

Singapur’da ağırlıklı olarak Malaylar ve Çinliler yaşıyor. Ayrıca ülke nüfusunun bir kısmı da Hintliler. Uzak Doğu’da hemen hemen her ülkede karşılaşabileceğiniz China Town, hem Çin kültürünü görebilmek, hem de ucuz alışveriş yapabilmek için uygun bir yer. Aynı şekilde Little India, Hint kültürünü görebileceğiniz yerlerden.

Singapur’da görebileceğiniz ve alışveriş yapabileceğiniz bir başka yer Orchard Road. Şehrin hareketli sosyal hayatının aktığı, şık cafeler, restoranlar, alışveriş dükkanlarının olduğu canlı bir cadde.  Little India’ya yakın.

Teknolojik cihazlar ise için en uygun iki yer var. Sim Lim Square ve Mustafa Center.

5- Sentosa Island

Önemli bir turistik eğlence ve aktivite merkezi. Adanın palmiye ağaçlarıyla dolu ve beyaz kumlara sahip kumsalları muhteşem. Ayrıca dünyaca ünlü orkide bahçeleri de var adada.

Sentosa Adası’na gidebilmek için birkaç farklı yol var. Öncelikle Faber Peak’e gidip Singapore Cable Car’ı kullanarak adaya hem de manzara izleyerek gidebilirsiniz. Ancak en pahalı yöntem olduğunu söylemeliyim. Harbour Front’da bulunan Vivo City Alışveriş Merkezi’nin 3.katında Sentosa Express var.

Makul bir ücretle adaya bu tramvayla gidilebilir. Aynı yerin terasına çıktığınızda Sentosa giden köprüyü göreceksiniz. Köprü üzerindeki yürüme parkurunu kullanılarak da adaya gidibilirsiniz. Yaklaşık bir kilometrelik yol var ama yürümeyi sevenler için sorun olmayacaktır. Yürüyerek gidildiğinde giriş ücretsiz. (2011)

Sentosa Express’in kalktığı yerde, adayla ilgili broşürler var, harita var. Adadaki aktiviteler için bilet satışı da orada. Her aktivite için ayrı ayrı para ödüyorsunuz ya da paket alıyorsunuz. Eğer herhangi bir aktiviteye katılmayacaksanız, adaya gidiş haricinde ekstra para ödemenize gerek yok.

Sentosa Express’in adada 3 durağı var. Edindiğiniz Sentosa ada haritasında ayrıntılı olarak buraları görebilirsiniz. Adada vakit geçirmek için düzenlenmiş bir takım aktiviteler var. Eğer hava şartları uygunsa adadaki 3 plajdan birinde denize de girebilirsiniz.

6- Universal Studios Singapore

Dünyanın en büyük eğlence parklarından biri olan Universal’ın dört tema parkından birisi de Singapur’da. Bütün bir gününüzü alacak bir aktivite. İçerdeki sırayı göz önüne alın, erken gelin ve mutlaka plan yapın.

Bunların dışında aslında listenin birinci sırasında olması gereken ancak ben oradayken henüz yapım aşamasında olduğu için gidemediğim Gardens By the Bay ve içindeki dünyada eşi benzeri olmayan SuperTrees ve Cloud Forest gideceğiniz önemli yerler arasında.

Singapore Zoo, geceleri safari de yapılan hayvanat bahçesi. Gece safarisini deneyimlemedim ancak normalde safaride hayvan görebilmek için fellik fellik gezilirken, geceleyin nasıl o hayvanlar bulunur da görülür merak ediyorum. İlginizi çekerse gidebilirsiniz.

Lüks tatilciler için ise Singapur’un vazgeçilmezi Marina Bay Sands’ın manzaralı havuz terası. Hem dünyanın en yüksek havuzunda yüzmenin keyfini yaşarken hem de Singapur’un muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Havuzu sadece otel misafirleri kullanabiliyor.

Hala vaktiniz kaldıysa National Orchid Garden, Jurong Bird Park, Botanic Gardens Singapur’da vaktinizi geçirebileceğiniz yerlerden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder