Gezerken karşınıza birçok yerde dağlardan tepelerden akan akarsular çıkabiliyor. Elbette ki hepsi büyük ve ihtişamlı değil. İşte İzlanda’da gidip gördüğüm ve beğendiğim en büyük şelaleler listesi:İzlanda şelaleler bakımından oldukça zengin. Fazla yağış alan bir iklime sahip olmasının yanında volkanik hareketlerin, depremlerin sebep olduğu yeryüzü şekilleri ve buzullar ülkede sayısını bilemeyeceğiniz kadar irili ufaklı çağlayan oluşturmuş.
1- Gullfoss
Popüler “Golden Circle” turu içerisine yer alan ve en çok turist çeken şelale, şekli itibarıyla diğer İzlanda şelalelerine pek benzemiyor. Kanyonda oluşan bir çatlağın içine akıyormuş gibi ve bulunduğunuz yerden suyun döküldüğü yeri göremiyorsunuz. Kısa bir yürüyüş rotasından sonra ulaşabildiğiniz şelaleye yaklaştığınızda üzerinizin ıslanacağını unutmayın ve bu yüzden yağmurluk giymeyi ihmal etmeyin. Şelale şekli itibarıyla da fotoğraf çekmeye çok uygun değil, doğru açıyı bulabilmek için biraz uğraşabilirsiniz. Fotoğraf makinenizin ıslanacak olması da cabası.
2- Svartifoss
İzlanda’daki farklı ve popüler şelalerden biri Svartifoss. Farkı oluşturan şey ise ülkenin çeşitli yerlerinde görebileceğiniz bazalt sütunların bu sefer şelaleye yataklık etmesi. Dolayısıyla sanat eseri gibi bir tablo çıkıyor ortaya. Hatta bu sütunlar ülkenin mimarisine de ilham kaynağı olmuş. Bunun en büyük örneğini Reykjavik’teki Hallgrimskirkja kilisesinde görebilirsiniz.
3- Seljalandsfoss
İzlanda’nın en ilgi çeken şelalerinden biri de Seljalandsfoss. Bunun en büyük nedeni de şelalenin arkasından dolaşılabiliyor olması. Ancak bunu denemek isterseniz üzerinizde su geçirmeyen kıyafetlerin olmasında fayda var. Ayrıca özellikle güneşli havalarda şelalede oluşan gökkuşağı görüntüsü ise oldukça büyüleyici.
4- Dettifoss
Kaynağını Vatnajökull buzulundan alan şelale, Avrupa’nın hacimce saniyede akan su miktarı en çok olan şelalesiymiş. Zaten şelaleye yaklaştıkça bu gücü hissediyorsunuz. Deyim yerindeyse gümbür gümbür akıyor. Bu şelalenin biraz ilerisinde ise Selfoss şelalesi var. Vaktiniz varsa onu da görün.
5- Godafoss
Olağanüstü manzarasıyla Godafoss, daha az yükseklikte ama daha geniş bir alana yayılıyor. Hem şekli hem de suyunun diğer şelalelere göre daha canlı mavi renkte olması ise görkemini artırıyor. Etrafını her iki taraftan da dolaşabiliyorsunuz ve fotoğraf çekmeye oldukça elverişli.
6- Skógafoss
Güney İzlanda’da yer alan bir başka büyük şelale ise Skógafoss. Oldukça yüksekten kuvvetli bir şekilde akan şelalede oluşan gökkuşağını görebilirsiniz. Ayrıca yanındaki merdivenlerden şelalenin üstüne kadar çıkabiliyorsunuz. Biraz yorucu bir tırmanış olsa da şelalenin kusursuz güzelliğine tanklık etmek için değer.
7- Gluggafoss (Merkjárfoss)
Listedeki diğer şelalelere göre daha az popüler ve gösterişsiz olan Gluggafoss, İzlanda rotanızda eğer yolunuzun üzerindeyse uğrayıp vakit geçirebileceğiniz bir yer. Kalabalık olmaması ve sığ olduğundan nehre girip fotoğraf çekme imkanı tanımasından dolayı ilginizi çekebilir.
8-Öxarárfoss
Thingvellir National Park içerisinde yer alan Öxarárfoss, diğer şelalelere göre sönük kalmasına rağmen popüler “Golden Circle” rotası içerisinde yer aldığı için uğrayıp hoşça vakit geçirebileceğiniz, kendi halinde küçük bir şelale. Fotoğraf çekmek için gidecekseniz öğleden önce gitmenizde fayda var çünkü öğleden sonra güneş şelalenin arkasına geçiyor.
9- Faxafoss
“Golden Circle” rotası içinde yer alan başka bir şelale olan Faxafoss, kendi çapına göre gayet güzel ve ilgi çekici olmasına rağmen diğer İzlanda şelalelerini gördükten sonra sıradanmış geliyor. Genelde İzlanda’nın en popüler şelalesi olan Gullfoss’a giderken yol üzerinde kısa süre uğranılan bir yer olduğu için beklentinizi yükseltmeden gittiğinizde sizi hayal kırıklığına uğratmayacak.
Gidip göremediğim için liste dışında kalan birkaç şelaleyi de bu yazıya eklemekte fayda var:
Dynjandi: İzlanda’da batı kıyılarında yer alan ve batı fiyortlarındaki en büyük şelale olan Dynjandi, planımda olmasına rağmen vakit darlığından gidemediklerim arasında. Batı fiyortları turu en az 3 gününüzü alacak bir rota. Adayı dolaştıktan sonra vaktiniz kaldıysa yapmanızı tavsiye ederim.
Bruarfoss: “Golden Circle” rotasında olmasına rağmen dolaşıp da yolunu bulamadığım için atlamak zorun kaldığım bir şelale. Mavi renkli suyuyla ve fotoğraflar da çok güzel çıkması dolayısıyla ilgimi çekmişti.
Gljúfrabúi: Seljalandsfoss’a çok yakın olan bu şelale nefes kesen görüntüsüyle adeta büyülü bir yer. Islanmayı göze aldıysanız buradan çok iyi fotoğraflar çıkartabilirsiniz.
Glymur: İzlanda’nın en yüksek ikinci şelalesi. Gidişi diğer şelaleler kadar kolay değil. 3-4 saatlik bir yürüyüş rotası var. Karşılığında büyük bir kanyon ve etkileyici bir şelale görmek isterseniz ve doğa yürüyüşlerini de seviyorsanız planınıza dahil edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder