24 Temmuz 2017 Pazartesi

Bursa: Çarşılı Köprü Irgandı Anılarım

Söylenene göre dünyadaki dört çarşılı köprüden bir tanesi. Gerçekten dünyada sadece bu kadar mı var ya da neden bu kadar var ilginç. Ancak tanıtımı bu şekilde yapılıyor. Bu köprülerden en bilineni ise Floransa'daki Ponte Vecchio. Irgandı, üzerinde dükkanlar, sanat galerileri ve kafe bulunan küçük bir köprü. Bursa'ya gelindiğinde uğranması gereken bir yer.

Gökdere üzerinde, Setbaşı Köprüsü’nden ovaya doğru inildiğinde ilk köprüdür. 1442 yılında, Irgandlı Hoca Muslihiddin’in babası Pir Ali tarafından yaptırılmıştır. Tek gözlü, kâgir olarak yapılan köprünün üzerinde önceleri otuz dükkân bulunuyordu.

Üzerinde ahır ve depoların da bulunduğu köprü, bu özelliğiyle dünyada eşsiz bir köprüdür. 1855 depreminde büyük hasar gören köprü, son olarak Yunan işgalinde bombalanmasıyla büyük darbe almıştır. 40’lı yıllara kadar trafiğe bile kapalı olan Irgandı Köprüsü Osmangazi Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak 2004 yılında hizmete açılmıştır.

Nitelik olarak dünya üzerinde yer alan çarşılı dört köprüden biri ve en eskisidir. Bugün köprü üzerindeki dükkânlarda, Bursalı sanatkârlar, çinicilikten nakkaşçılığa, sedefçilikten oymacılığa kadar göz nuru ve el işçiliğinin en güzel örneklerini hem sergiliyor, hem ziyaretçilerin beğenisine sunuyor hem de geleneksel sanatımızı yaşatmaya devam ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder