Bir tarafta dünyanın en ikonik yapılarından biri olan -ki bir zamanlar dünyanın en yüksek binasıymış- Petronas Kuleleri, diğer tarafta oldukça ucuz sokak yemeklerini yiyebileceğiniz gösterişsiz haliyle Chinatown, sizi farklı sosyo-ekonomik ve kültürel hayatıyla şaşırtacak. Hizmet odaklı ekonomisi ve kalabalık sokak hayatıyla uzak doğulu, gelişmiş altyapısı ve mimarisiyle batılı bir şehir.Malezya’nın başkenti ve aynı zamanda üç farklı kültürü bir arada tutan kozmopolit şehri Kuala Lumpur, turistik açıdan iddialı bir yer olarak gözükmese de sunduğu farklı deneyimlerle oldukça keyif veren bir seyahat vadediyor.
Yeşillikler içinde kurulmuş yüksek binalar ve gökdelenlerle donatılmış bir şehir. İlk bakışta bir karmaşıklık bir keşmekeş var. Şehiriçi trafik perişan. Günün hareketli saatlerinde şehir merkezine uydudan bakılsa yollar dev bir otopark gibi görülebilir. Trafik bazen hiç ilerlemiyor gibi.
Şehir, Malezya’nın bambaşka kültüre sahip üç ırkının bir karışımı. Tesettürlü bir Malay, rahat giyimli bir Çinli ve geleneksel kıyafetli bir Hintli’yi bir arada görebilirsiniz. Her ne kadar şeriatla yönetilen bir İslam ülkesi olsa da, ülke siyaseti radikal İslam’dan ılımlı İslam’a geçiş sürecinde. Ancak sadece Müslümanları bağlayan yasalar da var. Bir Çinli’nin özgürlük sınırıyla ile bir Malay’ınki aynı değil. Aynı şekilde müslüman bir Malay’a tanınan ayrıcalıklar Hırıstiyan veya Budist Çinli ve Hintlilere tanınmıyor.
Kuala Lumpur’un halk arasındaki ismi “KL”. Kimse uzun uzun söylemiyor ismini. Zaten kısaltmalar çok yaygın. Sanırım uzun söylemeye üşeniyorlar. Gördüğüm kadarıyla Malaylar diğer işlerinde olduğu gibi bunda da tembeller. Örneğin şehir merkezine gitmek istiyorsanız, soracağınız yer “KLCC” olmalı. (Kuala Lumpur City Center)
Malezya’nın başkenti ve en popüler şehri Kuala Lumpur, kültürel mirası, alışveriş imkanları ve doğal güzellikleriyle önplana çıkan turistik aktivitelere sahip. 2011 yılının bir yaz mevsiminde gittiğim ve görmenizi tavsiye edeceğim yerlerden bir liste hazırladım.
Petronas İkiz Kuleleri
Aynı zamanda Kuala Lumpur’un simgesi olan Petronas Kuleleri, göz alıcı büyüklüğüyle şehirdeki en olmazsa olmaz görülecek yer. Her ne kadar koskoca bir demir yığını gibi olsa da buraya yolu düşen herkesin yakından veya uzaktan mutlaka görmesi kaçınılmazdır. (Bu iki yönüyle Eyfel Kulesi’ne oldukça benzetmekteyim) Kulelere her gün çok az miktardaki kişi çıkabiliyor. Ama sabah erken vakitte gelip sıra beklemek gerekiyor. Kulelerin altında ise fiyatların oldukça fahiş olduğu bir alışveriş merkezi var.
KLCC (Şehir Merkezi)
Şehrin en cezbedici yeri elbette ki Petronas Kuleleri’nin olduğu bölge. Kulelerin civarındaki bu turistik bölge aynı zamanda alışveriş merkezleriyle çevrili. Kuala Lumpur şehir merkezinde o kadar çok alışveriş merkezi var ki birinden çıkıp on adım yürüdüğünüzde kendinizi bir diğerinin içinde buluyorsunuz. Her ne kadar bana göre olmasa da burası tam bir alışveriş cenneti diyebilirim. Farklı kültürlere ait birçok şeyi burada bulabilirsiniz. Ama Lidyalılar’dan beri alışverişi pek sevmem :)
KLCC Park
Petronas Kuleleri’nin hemen arkasında bir şehir parkı bulunuyor. Şehrin kalabalığından kaçıp dinleneceğiniz, fotoğraf çekebileceğiniz, farklı milletten insanlarla tanışıp konuşabileceğiniz bakımlı ve güzel bir park. Geceleri havuzda ışık gösterilerini izleyebilirsiniz.
KL Tower
“Kuala Lumpur Menara” olarak da adlandırılan KL Tower, Petronas Kuleleri’ne yürüme mesafesinde olduğundan aynı zamanlarda gezilebilir. Kule bir tepenin üstünde olduğu için yokuş çıkmak istemeyenler için kuleden anayola kadar ücretsiz bir shuttle var. Kuleye çıkış ücretli ve bileti alırken yanında çeşitli aktiviteleri de içeren bir paket almış oluyorsunuz.
Kuala Lumpur’u kuşbakışı seyretmek, özellikle de şehrin simgesi olan Petronas Kuleleri’ni görmek istiyorsanız, kaçırmayın. Akşama doğru gitmenizi tavsiye ederim. Şehri hem gündüz hem gece görmüş olursunuz, üstüne bir de güneşin batışını seyredersiniz..
Batu Caves
Bir dağın yamacına kurulu Hindu tapınağı olan Batu mağaralarını, farklı kültürleri tanımak, öğrenmek için ziyaret edebilirsiniz. Eğer bir ayine denk gelirseniz görecekleriniz sizi farklı dünyalara götürebilir. Diğer zamanlarda da ibadet eden Hindulara rastlayacaksınız. Bir heykelin karşısında dua edip, ateşte pişirilen bir kili alınlarına hatta yeni doğmuş, kundaktaki bebeklerin vücutlarına sürdüğüne şahit olabilirsiniz.
China Town (Jalan Petaling)
Sadece Kuala Lumpur’da değil başta Uzak Doğu olmak üzere Çinliler’in azınlık olarak yaşadığı dünyanın birçok yerinde mutlaka bir China Town ile karşılarsınız. Bazen bir veya iki caddeyle sınırlıyken bazen de büyükçe bir bölgeye kurulu olabilir. Genellikle alışveriş mağazaları ve Çin restoranları yer alır içinde. Çin kültürünü tanımak için en doğru yerlerdir. Çin malları satılır ve çok ucuzdur. Özellikle hediyelik eşya alacaklara tavsiye edilir.
Merdeka Square
Old Town olarak adlandıracağımız bölgede, içinde tarihi yapıların olduğu, çeşitli aktivitelerin yapıldığı geniş yeşil bir alana sahip meydan burası. Sultan Abdul Samad Building, Old KL Train Station bölgede görülebilecek yerlerden. Ayrıca Putrajaya’ya taşınmadan önce devletin idari yapıları da buradaymış. İngilizlerden bağımsızlık kazanıldığında ilk olarak Malezya bayrağının dalgalandığı yer olarak da tarihi bir geçmişi bulunuyor buranın.
Central Market
Malay kültürüne ait eşyaların satıldığı bir alışveriş mekanı. İstanbul’daki Kapalıçarşı’nın bir benzeri diyebiliriz. İçinde tropikal meyveleri deneyebileceğiniz küçük bir dükkan ve ayak masajı yaptırabileceğiniz balıklı havuzlar var.
Masjid Negara ve National Mosque of Malaysia
Masjid Negara (Malezya Milli Camisi), modern mimarisi ve çevre düzenlemesiyle göz alıcı bir yapı. Dizaynında birçok ülkedeki camilerden esinlenilmiş. Kubbesindeki ayet gravürlerinde Sultanahmet Camii’nden ilham alınmış. Caminin hemen yanıbaşındaki İslami Sanatlar Müzesi, Asya’daki İslam eserlerini görebileceğiniz güzel bir atmosfere sahip müze.
Bukit Bintang
Şehrin konaklama, alışveriş, yemek ve eğlence için en popüler turistik mekanlarının olduğu bölge. Hem gündüz hem gece oldukça hareketli. Birçok büyük alışveriş merkezi bulunuyor. Şehrin batıya bakan modern sosyal hayatını görebileceğiniz yer.
Vakit bulamadığım için gidemediğim birkaç yeri de listeye eklemekte fayda var:
Küçük olmasına rağmen farklı bir tecrübe olacağını düşündüğüm kuş parkı; “KL Birds” (İçimde ukte olarak kalan yer, gidin ve benim için de gezin :)
Hint kültür ve geleneğini görebileceğiniz, Hint mutfağını tadabileceğiniz China Town benzeri bir yer olan; “Little India”
Lunapark eğlencelerini seviyorsanız, dünyanın en hızlı ve Güneydoğu Asya’nın en uzun teleferiği olan Genting Skyway’a binerek gideceğiniz; “Genting Highlands”
Turistik bir gezi düşünüyorsanız, Malezya’ya sadece Kuala Lumpur için gelmeyin. Buraya 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Malezya kültür ve tarihini daha iyi tanımak için Malakka’yı, yeni idari başkent Putrajaya’yı, Langkawi ve çevre adaları planınıza mutlaka dahil edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder