24 Temmuz 2017 Pazartesi

Hong Kong Ziyaretinde Mutlak Gezilecek Yerler


Hong Kong aslında Çin’e bağlı, ama 1997′ye kadar 100 sene İngiltere’ye kiralanmış, kira süresi bitince özel idare statüsü kazanmış. Dünyanın en meşhur panoramik gece manzarası, gösterişli devasa gökdelenleri, kalabalık, stresli yaşamı, alışveriş çılgınlığı, teknoloji vadisi, kapitalizm cenneti, hiç uyumayan metropol..Başlıca Hong Kong adası, Kawloon Yarımadası, Lantau Adası, New Territories ve civar adalardan oluşan turizm, endüstri ve finans merkezi. Komünist Çin’in hakimiyetinde kapitalizmin Uzak Doğu’daki kalesi.

Bir tarafta Amerikan destekli kapitalist ekonomi, diğer tarafta hızla büyüyen Çin ekonomisi. Hong Kong ekonomisi çok büyük. Yönetim, önceki yıllarda cari hesapta çıkan ‘fazlalığı’ halka dağıtma kararı almış. Hong Kong’da bir ofise sahip olmak dünyaca ünlü firmalar için bir güç göstergesi. Dünya ekonomisinin zenginler kulübüne girmek demek.

Çok hareketli bir hayatı var Hong Kong’un. Ara sokaklar bile capcanlı. Ağırlıkla Çinliler var, geri kalanlar da dünyanın her yerinden gelen turistler.

Victoria Harbour

Hong Kong adası ve Kawloon yarımadası arasında. Sadece bir liman değil, aynı zamanda dünyaca ünlü markaların vitrini. Limanı gezmenin en iyi yolu ‘starferry’ye binmek. Limanın her iki tarafı da yüksek binalarla çevrili.

The Peak

Dünyanın en meşhur panoramik gece manzarasının, Victoria Harbour’un seyredileceği tepe. Hong Kong’un en turistik, gitmezsen olmaz yeri. Hem gündüz hem gece Hong Kong’un ihtişamı buradan görülebilir. Buraya giderken dik olmasıyla ünlü tarihi Peak tramvayını kullanabilirsiniz. Önünde uzun sıralar olabilir. Diğer alternatifiniz ise otobüs ve taksi.

Lantau Adası

Bronzdan yapılmış dev Buda heykeli’nin ve bir Budist manastırı olan Po Lin Monastery‘nin olduğu ada. Buraya Ngong Ping 360 isimli teleferiğe binmek için bile mutlaka gelmelisiniz. Bir adadan diğerine bir teleferikle geçiyor, dağları aşıyorsunuz. 25 dakika süren güzel bir yolculuk.

Tian Tan Buddha

268 basamaklı bir merdivenle ulaşabildiğiz Tian Tan Buddha, dünyanın en büyük bronz Buda heykeli. Yaklaşık 30 metre yüksekliğinde ve 250 ton ağırlığında.

Aberdeen

Hong Kong adasının güneyinde bulunan, geleneksel Çin hayatının gökdelenlerle çevrili modern hayatla birleşmesinin yaşandığı Aberdeen dünyanın en büyük su üstündeki restoranlarından biri olan Jumbo Kingdom’a da ev sahipliği yapıyor.

Uzak Doğu’da sıkça rastlanan su üstünde yaşayan halkın bir örneği olarak da gösterebileceğimiz Aberdeen’de birçok balıkçı teknesi aynı zamanda bir konaklama yeri. Yaklaşık 5 bin kişi hala metropol arasına sıkışmış bu limandaki teknelerde yaşıyor. Şirin balıkçı köyü, liman boyunca yükselen gökdelenlerle zıtlık gösteriyor. Bir balıkçı teknesinin ardındaki modern binalar bu fotoğrafın bir örneği.

Nathan Road

Kawloon’daki gece veya gündüz farketmez, günün her saati canlı olan bir cadde. Dünyaca ünlü alışveriş markaları burada Adata alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. Mağazaların önünde uzun kuyruklar oluşturup sıra bekleyen insanlar görebilirsiniz. Öyle kısa kuyruklar değil bunlar, bir mağazanın önünden başlıyor diğerinin önüne kadar. Çin, Hong Kong için sınır kapılarını bazı zamanlarda açıyor. Özellikle bu zamanlarda mağazalar Çinlilerin akınına uğruyor.

Mong Kong

İstanbul’daki Mahmutpaşa’yı andıran ucuz alışveriş mekanı. Ülkeye gelen turistler, zenginler alışverişi ‘cadde’de yaparken, yerliler Mong Kong’da yapıyor. Daha kaliteli olmasa da daha ucuz. Ayrıca her türlü markanın ‘orijinalinin aynısı’nı burada bulabiliyorsunuz.

Bunların dışında;

Şehrin en eski tapınağı olan Man Mo Temple,

Hong Kong adasını gezerken muhtemelen karşınıza çıkan dünyanın en uzun merdiveni diye söylenen Central-Mid-Levels Escalator,

Şehrin gürültülü ve hareketli hayatından sıyrılıp kafa dinlemek istiyorsanız Hong Kong adasındaki Hong Kong Park, Kawloon yarımadasındaki Kowloon Park,

Dünyaca ünlü eğlence parklarından Disneyland ve şehrin diğer ünlü tema parkı olan (vaktiniz ve naktiniz müsaitse mutlaka gidin) Ocean Park,

Victoria Harbour’ın Kawloon yarımadası tarafını dolaşırken karşınıza çıkacak dünyaca ünlü yıldızların imza ve el izlerinin olduğu, Los Angeles’taki ‘Walk of Fame’ benzeri Avenue of Stars, (Bruce Lee’nin heykeli önünde karate pozu vermeyeni Bruce Lee dövüyormuş)

Şehri tepeden seyretmek istiyorsanız Sky 100 Hong Kong Observation Deck,

Şehirdeki en önemli İslam merkezi olan Kowloon Mosque And Islamic Centre,

Önemli turistik aktivitelerden biri olan Çin sarayı gibi tasarlanan deniz üzerindeki gurme restoranı Jumbo Kingdom, gezebilecek diğer yerlerden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder