Medeniyetimiz bundan seneler önce piramitler gibi ihtişamlı yapıların inşa edildiği bir dönemden geçmiş olabilir ancak şu anda şahit olduğumuz döneme baktığımızda buna çok şaşırmayacağımız kesin. Dubai elindeki imkanları olabildiğince sınırlarını zorlayarak gösterişe, mükemmeliyete dökmüş durumda. Kuru, ıssız, sıcak bir çölü dünyadaki en ihtişamlı yapıların olduğu topraklara dönüştürmeyi bir kenara bıraktım, kurduğu şehirle dünyanın en yüksek binasının yarışı içinde olması, deniz üzerine palmiye şeklinde yapay bir ada inşa etmesiyle yetinmeyip, dünya haritası desenli yapay adacıkları inşa ediyor olması hep daha fazlasını yapacağının bir işareti.
10 sene arayla iki kez gittim Dubai’ye. Yaşanılan bu değişime planlamamış olsam da gözlerimle şahit oldum. Yaz aylarında gittiğim ilk seferde sıcakla boğuşmaktan şehri çok sevemesem de yıllar sonra ikinci kez Ocak ayında gittiğimde açıkça söylemek gerekirse Dubai’den etkilendim. Normalde doğal güzelliklerin tarihi mimariyle birleşmesinden etkilensem de ve Dubai’de bunların aksine yapay bir dünya kurulmuş olsa da bir şekilde bu gösterişe kayıtsız kalamadım.
Konuşulan, planlanan projelere bakılırsa Dubai, gelişmeye, insanlığın sınırlarını zorlamaya devam edeceğe, hem turistik hem ticari olarak Ortadoğu’nun merkezi olma yarışında diğer körfez ülkelerini yanına yaklaştırmayacağa benziyor.
Bütün bu anlattıklarımın ışığında Dubai’de gezilecek görülecek yerleri listeledim. Ancak görünen o ki, şehrin bu gelişimini göz önüne alırsak bir 10 sene sonra bu listeye eklenen çok fazla yer olacak.
1- Burj Khalifa
Hakkında yazılacak en net açıklama dünyanın en yüksek binası olduğu. En azından bir süre daha bu ünvanı korumaya devam edecek. 164 katlı ve 829 metre uzunluğundaki binanın 124. ve 148. katlarını ziyaret edebiliyorsunuz. Çeşitli bilet seçeneklerini tercih edebiliyorsunuz. Gece gitmenizi ve şehri kuş bakışı gece ışıklarıyla seyretmenizi tavsiye ederim.
2- Souk Al Bahar – The Dubai Fountain
Dubai’nin kalbinde, Burj Khalifa’nın hemen yanıbaşında yer alan Souk Al Bahar, alışveriş, yemek ve eğlence yeri. Modern alışveriş merkezi Dubai Mall’ın yanında geleneksel Arap kültür, mimari ve mutfağını sunan turistik bir vitrin. Özellikle akşamları hareketlenen, bir taraftan yemek yerken diğer taraftan havuz içerisinde yapılan su-müzik görselinin seyredileceği turistik bir nokta. Küçük bir not; eğer havuz görselini fotoğraflamak veya videosunu çekmek istiyorsanız, Souk Al Bahar içindeki restoranlar yerine Dubai Mall tarafındaki restoranların üst katındaki terasları tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Bütün havuzu gören açıyı orada yakalayabilirsiniz.
3- Bastakiya – Deira (Spice Souk, Gold Souk) – (Dubai Creek)
Al-Bastakiya, Dubai’nin en eski yerleşim yeri. Her ne kadar çok eski olmasa da ‘eski şehir’ diyebileceğimiz gezilebilecek önemli bir turistik nokta. Dubai Koyu’nda yer alan bölgede görebileceğiniz yerler arasında Dubai Museum (Al Fahidi Fort), Dubai Grand Mosque, Iranian Mosque, Sheikh Mohammed Centre, geleneksel Arap mimarisindeki evler, kafe ve restoranları bulabilirsiniz. Dubai Koyu’nun diğer tarafında yer alan Deira’da ise bizdeki Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’na benzeyen Gold Souk ve Spice Souk’ta vakit geçirebilirsiniz. Koyun bir tarafından diğer tarafına, artık turistik amaçlı kullanılan geleneksel balıkçı tekneleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
4- Alışveriş Merkezleri (The Dubai Mall, Mercato Shopping Mall, Mall of the Emirates, Ibn Battuta Mall, Wafi City)
Gezilecekler listesinde alışveriş merkezlerinin olması her ne kadar garip duracak olsa da söz konusu yer Dubai’yse bunu normal karşılamak gerekiyor. Bunun sebebi sadece Dubai’nin alışveriş konusunda oldukça iddialı olması değil inşa ettiği binaların mimarisi ve aynı zamanda turistlere eğlenceli vakit geçirmeyi vaad ediyor olması. Örneğin The Dubai Mall içindeki Dubai Aquarium & Underwater Zoo, dünyanın en büyük asma akvaryumlarından. İçerisinde köpek balıkları dahil 140’ın üzerinde balık türü barındırıyor.
Akvaryuma şnorkelle dalabilir, balıkları besleyebilir veya da camdan yapılmış teknelerde üzerinde gezintiye çıkabilirsiniz. Mall of the Emirates içindeki SKI Dubai ise benzersiz bir deneyim sunuyor. Üzerine hiç kar yağmayan çöl topraklarında biraz serinlemek ve kayak keyfi yaşamak isterseniz adresiniz burası olmalı. İçinde 85 metre rakımlı bir dağ, farklı zorluklarda pistler ve hatta bir buz mağarası bulunuyor. İçeride bir telefrik olduğunu söylersek ne kadar büyük olduğunu anlayabilirsiniz sanırım. Ayrıca bir de günün bazı saatlerinde penguenleri görme şansınız oluyor. Mercato Shopping Mall, Ibn Battuta Mall ve Wafi City ise geleneksel mimarisiyle dikkat çeken diğer alışveriş merkezleri.
5- Jumeirah Mosque
Geleneksel Fatimi mimarisiyle beyaz taştan inşa edilen Jumeirah camisi her ne kadar üst sıralarda olmasa da Dubai turistik gezilerinin bir parçası. İçerisini gezmek için turlar düzenleniyor. Fotoğraf çekmeyi sevenler için hem gündüzü hem gecesi ayrı güzellikte.
6- Jumeirah Beach – Kite Beach
Basra Körfezi sahillerinin en güzeli ve en turistik olanı Dubai’deki beyaz kumlu plajıyla Jumeirah. Sahil, körfez boyunca uzunca bir alana yayılıyor ve Dubai’de deniz turizminin yükünü taşıyor. Sadece denize girilecek plajlarıyla değil, Burj Al Arap, Wild Wadi Water Park, Madinat Jumeriah gibi simge yapılarıyla da öne çıkıyor. Jumeriah sahil yolu boyunca gezmek, denize girmek ve fotoğraf çekmek önemli bir aktivite. Sahilde yer alan Kite Beach ise uçurtma sörfü, su sporları ve plaj eğlenceleri için yerel ve yabancı halkın gözdesi. Günbatımının izlenebileceği en güzel yerlerden olduğunu da söylemek lazım.
7- Burj Al Arab
Yelkenliye benzer silüetiyle Dubai’nin simge yapılarından olan Burj Al Arab, dünyanın en lüks oteli olarak tanıtılıyor. Her ne kadar dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olmakla ün yapmış olsa da resmi olarak 5 yıldızdan fazla otel yok. Ancak bu bile verilmek istenilen mesajın yerine ulaştığını gösteriyor. Gerçekte bir otel olsa da içine turlar düzenlenerek turistik bir yer haline getirilmiş. İçi modern ve İslam mimarisiyle tasarlanmış, neredeyse tamamı manzaralı olan odalar, şık ve büyük mobilyalarla süslenmiş. Bir oteli gezmek ne kadar turistik bir aktivite sayılır bilmiyorum ama ilginç olacağı kesin.
8- Dubai Marina – JBR Walk
Dubai Marina, aslında içinde binlerce kişinin yaşaması için tasarlanan gökdelen ve villalardan oluşan konutları barındıran bir yer. Ancak turistik olarak da Dubai’de nispeten yeni bir cazibe merkezi. Dünyada inşa edilmiş en iyi modern tasarımlı semtlerden biri. Gökdelenlerin siluetiyle oluşan manzara özellikle geceleri aydınlatıldığında etkileyici bir görüntü sunuyor. Burayı keşfetmenin iyi yollarından biri yürüyüş yollarını kullanarak dolaşmak. Ayrıca hem gündüz hem gece hizmet veren dünyaca ünlü restoran, kafe ve mağazalar da gezintinizin tadını çıkartmak için oldukça tatminkar.
9- Palm Jumeirah
Dubai, dünyada paranın satın alabileceği ilkleri yapmakla meşhur. İşte onlardan biri: Dünyanın en büyük insan yapımı takım adaları. Zaten sahip olduğu verimsiz çöl topraklarını canlandırmak yetmiyormuş gibi bir de denizin üstünü doldurarak ada yapmak insan aklını zorlayacak cinsten. Palm Jumeirah, yukarıdan bakıldığında palmiye ağacına benziyecek şekilde tasarlanmış. Bu anlamda türünün ilk örneği denebilir. Dünyanın sekizinci harikası olarak tanıtılması hiç de yadırganacak bir şey değil. Adada zenginler için yapılmış lüks villalar ve oteller bulunuyor. Her ne kadar turistik bir yer gibi gözükmese de adadaki Atlantis Hotel ve içindeki The Lost Chambers Aquarium, Aquaventure Waterpark görülecekler arasında. Ayrıca adadan Dubai manzarası gündüz ve gece oldukça etkileyici.
10- Dubai Miracle Garden – Butterfly Garden
Dünyanın en büyük çiçek bahçesi ünvanına sahip Dubai Miracle Garden, içerisinde değişik şekillerde tasarlanmış yüz milyonun üzerinde çiçeğe ev sahipliği yapıyor. Çölün ortasında böyle bir çiçek bahçesinin yaşatılabiliyor olması ilginç olsa da söz konusu Dubai olduğu için yine şaşırmıyoruz. Çiçeklerin sulanması için günde 800 litre suya ihtiyaç olduğunu bilmek yeterli. Yaz aylarında hava sıcaklığından dolayı kapalı olan bahçe, diğer zamanlarda ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Miracle Garden’ın hemen yanındaki Butterfly Garden ise 35.000 çeşit kelebeği barındıran bir kelebek bahçesi.
11- Madinat Jumeirah
Konvansiyonalizm ve modernizmi bir araya getiren Madinat Jumeirah, eski bir Arap kalesinden esinlenerek yapılmış bir tesis. İçinde su kanallarıyla çevrili iki lüks otel, geleneksel tarzda inşa edilmiş dükkanlar ve sokaklar bulunuyor. Aslında eski bir Arap kasabası şeklinde tasarlanmış. Burj Al Arap manzarasında restoranlarında yemek yeme, kafelerinde dinlenme ve mağazalarda alışveriş yapmak gibi olanakların bulunduğu yeri gezmek için küçük bir vakit ayırabilirsiniz.
12- Çöl Safarisi
Topraklarında çöl bulunan birçok ülkede olduğu gibi Dubai’de de çöl safarisi turistik bir aktivite haline gelmiş. Çölde 4×4 araçlarla son hızla tepe inip çıkma, deveye binme, atv’lerle tur atma, sandboarding gibi aktivitelerin oryantal dans, hint kınası gibi eğlencelerle süslendiği ve geleneksel Arap yemekleriyle yapılan barbeküyle sonlandırıldığı paket bir tur şeklinde düzenlenmiş. Tabii ki işin en güzel yanı çölde gün batımını seyretmek ve bol bol çöl fotoğrafı çekmek olsa gerek.
13- Sheikh Zayed Grand Mosque
Dubai’de olmasa da bu listenin içinde kendine yer bulan ve mutlaka görülmesi gerektiğini düşündüğüm Sheikh Zayed Grand Mosque, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’de bulunan bir cami. İslam dünyasının kültürel çeşitliliğini göstermek, mimari ve sanatın geleneksel ve modern değerleri ile birleştiren bir yapı kurmak isteyen ülkenin kurucusu Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan tarafından yaptırılmış. Aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki en büyük cami. İç ve dış mimarisiyle oldukça etkileyici olan caminin yapımında, birçok ülkeden getirilen malzemeler kullanılmış, çeşitli milletten sanatkârlar rol almış. Hem gündüzünü hem de gece ışıklandırmasıyla görmenizi tavsiye ederim. Ayrıca burayı gören bir yerden günbatımını izlemek ve fotoğraflamak da ilginizi çekebilir.
Bunların haricinde gidip görmediğim veya ilgimi çekmediği için listede yer almayan aşağıdaki yerleri de planınıza dahil edebilsiniz.
Emirates Palace: Abu Dhabi’deki lüks otellerden biri. Mimarisiyle dikkat çekiyor. Kalmasanız da turistik olarak içini gezebiliyorsunz
Emirates Heritage Village: Abu Dhabi’de, geleneksel Arap vaha köyü canlandırma projesi olarak yapılan turistik bir açık hava müzesi. Eski çöl yaşamının geleneksel yönleri sergilenmeye çalışılıyor.
Ferrari World: Abu Dhabi’de kurulmuş, dünyadaki ilk Ferrari temalı eğlence parkı. Dünyanın en hızlı ‘roller coaster’ı da burada. Aynı zamanda bir Ferrari müzesi.
IMG Worlds of Adventure: Dubai’deki dünyanın en büyük eğlence parklarından bir tanesi. Çocuklarla beraber vakit geçirmek isteyenler için ideal.
Wild Wadi ve Aquaventure: Dubai’deki su oyun parkları.
Skydive Dubai: Adrenalin tutkunları için Dubai’deki en çılgın aktivite. 4000 metre yükseklikten muhteşem Palm Jumeriah manzarasıyla tandem atlayışı yapabiliyorsunuz. Fiyatı biraz pahalı olsa da cesaret edebilenler için kaçırılmaması gereken bir aktivite.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder