28 Kasım 2018 Çarşamba

Tunus Hakkında Bilinmesi Gereken Çok İlginç Bilgiler

Binlerce yıllık kadim kültürü de yakın çağda yaşadığı devrimler onu daha da ilginç yapmış. Tunus hakkında ilginç bilgileri öğrendikçe daha çok şaşıracağınız, şaşırdıkça seveceğiniz uzak bir  akraba sanki.Yüzünü Akdeniz’e, sırtını dev Sahra çölüne dayamış Tunus. Tıpkı bizim gibi doğu-batı kültürü yerine kuzey güney kültürünü harmanlamış bir güneş ülkesi.

Tunus, tıpkı bizim gibi ay yıldızlı al bir bayrağa sahip. Uzun yıllar Osmanlı himayesinde sonra Fransız sömürgesinde kalan Tunus  1959 yılında özgürleşti ve bu bayrağı kullanmaya başladı. Tunus bayrağındaki ay ve yıldız İslam’ı , ortasındaki beyaz daire ise güneşi ve ülkenin aydınlık geleceğini temsil ediyor.

Yasemin çiçekleri Tunus’un sembolu. dayanıklı olması için henüz tomurcukken toplanıp bu şekilde demetleniyor.Tunus’un iki değişik yüzü var. Birincisi kuzeye dönmüş Akdenizli hatta Fransa’ya öykünmüş.. Ilıman iklimi çok seven yasemin çiçeği Tunus‘un bu  beyaz Akdenizli havasını temsil eder. Fıstıklı naneli yasemin çayı çayından parfümüne, hatta devrimine kadar her yerde kokusuna ve izlerine rastlarsınız.

Zeytinyağının yanı sıra Tunus hurma ithalatında da dünya birincisi. Uçsuz bucaksız hurma palmiyesi ormanlarına dalıp ‘el değmeden’ istediğiniz kadar hurma yiyebilirsiniz:)
Zeytinyağında dünya birincisi

Tunus yıllık 300 bin ton zeytinyağı ithalatıyla dünya birinciliğini elinde tutuyor. Zeytinyağı Tunus’un önemli gelir kaynaklarından biri olduğundan devlet zeytin üreticilerini güçlü bir şekilde destekliyor. Ancak bir Gemlikli olarak şunu söyleyebilirim ki sofralık zeytinin nefasetinde Türk zeytiniyle asla yarışamaz. Yalnız zeytinde değil hurma ihracatında da Tunus dünya birincisi.

Başkent Tunus’un medinası birbirinden güzel çini ve el sanatları ile dolu. Tunus’ta alışveriş yaparken üç şeye dikkat edin: Pazarlık, pazarlık ve pazarlık
Tunus’un başkenti yine Tunus

Tunus’un başkenti ülkeyle aynı adı taşıyan Tunus şehri. Başkentin yanı sıra 23 bölgeye ayrılmış olan ülkenin diğer önemli şehirleri Kartaca, Djerba, Gabes, Kairouan, El Kef, Sfax, Sousse, Douz. Her şehrin surları içinde bir bizdeki gibi geleneksel bir medina’sı yani çarşısı bulunuyor. Bu çarşılarda geleneksel el sanatları, deri, seramik, kumaş ve süs cam eşyaları bulunuyor.

Kartaca’daki Bardo müzesinde eşsiz mozaiklerin yanı sıra bir çok heykel gerçek insan iskeleti de bulunuyor.
Dünyanın en büyük mozaik müzesi nerede dersiniz?

Tunus’un tarihi MÖ1000 yıllarına, Fenikeliler’in bir kolonisi olan Kartacalılar, Romalılar, Bizans İmparatorluğu, Araplar, Osmanlı Devleti ve Fransa’ya kadar uzanıyor. Tunus Bardo müzesi sahip olduğu eşsiz mozaiklerle dünyanın en büyük mozaik müzesi ünvanını taşıyor.Çölde yer altına kazılmış bu evlerden minik bir Luke Skywalker her an fırlayacak gibi.

Tunus’ta güneye Sahra çölüne doğru gittiğinizde Tunus’un berberi kültürünü yaşayan Arap  yüzüyle tanışıyorsunuz.  Unesco Dünya mirası listesindeki Matmata köyü ilginç coğrafi yapısı ve oluşumu ile dünyaca ünlü bir çok filme sahne olmuş. Star Wars’ın ilk 2 bölümünde pek çok sahne çöl altına kazılmış garip evlerden oluşan Matmata’da çekilmiş.Köyde günlük yaşam hala geleneksel yöntemlerde devam ediyor.

İpte asılı duranlara dikkat! Kurban bayramı ertesi ve Matmata köyü sakinleri çöl sıcağında kurban etlerini, bağırsak ve iç organlarını daha sonra yemek yapmak için böyle kurutuyor.

Tunus hakkında ilginç bilgilerden biri de yer altında gizlidir. Sahra kumlarının altında sanki yıldızlardan kopmuş gibi parlayan ışıltılı kayalar bulabilirsiniz. Görüntüsünden dolayı ‘çöl gülü‘de denen bu kayalar binlerce hatta milyonlarca yılda oluşuyor. Kum içindeki minerallerin yıldırım düşmesi vb etkenlerle birleşmesinden oluşan çöl gülleri aslında birer jips taşı. Işığa tuttuğunuzda her biri bir yıldız gibi parlıyor.

İşte çöl gülleri. Sting’in meşhur ‘Desert Rose’ parçasını yaparken nereden esinlendiğini sanıyordunuz?
Tunus’un güneyinde dünyanın sayılı büyük tuz gölleri arasında yer alan ‘Chott El Jerid’ tuz gölü inanılmaz güzellikte. Gölün ortasındaki yoldan 25 km boyunca dümdüz ilerlerken tuzun aslında beyaz değil pembe olduğu açıkça görülüyor.

Pembe tuz iyotlu tuzun aksine yüksek tansiyon, migren, kemik erimesi, kireçlenme gibi sorunlara karşı vücudu koruyor. Dünyada en büyük üreticisi Tunus’un yanı sıra Himalayalar’da ve Pakistan’da bulunuyor.
Efsanevi Tunus Mutfağı

Tunus mutfağında zeytinyağlı Akdeniz yemeklerinin, leziz ve ucuz deniz ürünlerinin yanı sıra Berberi ,Arap ve Osmanlı yemekleri de ucuz ve çok lezzetli.   Özel bir kırmızı biberden yapılan acı  ‘harissa‘ sosu ve geleneksel baharatlar her yemeğe lezzet katıyor.

Tunus yemekleri arasında  Etli Tunus kuskusu, kuzu eti ile yapılan Ojja, leblebi çorbası ve bir tür fast food olarak yenen Mahboul nefistir. Çiğ böreği andıran Brique  ise genellikle kız isteme törenlerinde ikram edilir. Damat bir seferde dağıtmadan yerse kız yakınları tarafından becerikli bulunur ve kız verilir.Tunus’ta nargile kültürü çok yaygın. Hem erkekler hem de kadınlar gün boyu  bizdeki tömbekili nargileye benzer ‘Jirak şişa‘  içiyor.

Tunus mutfağı aynı zamanda Osmanlı Kültüründen kalma talılarıyla da meşhur. Hemen her şeyin yanında  bolca içilen fıstıklı yasemin çayı kendinden şekerli olarak geliyor. Şekersiz çay içenlerin dikkatine!
Tunus birbirinden ilginç vadileri, kanyonları, çöl yaşamı, vahaları ve çekici doğal güzellikleriyle, lezzetli yemekleri ucuz ve güvenli yaşantısıyla görülmeye değer. Ilıman iklimi, masmavi denizi ve Akdeniz kumsalları, ile ise harika bir kış tatili seçeneği. Üstelik Tunus vizesi diye bir şey yok. Yani Tunus vizesiz gidilen ülkeler arasında.

26 Ekim 2018 Cuma

Beyoğlu’ndaki Rahmi M. Koç Müzesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1994 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayan Rahmi M. Koç Müzesi 27 bin metrekarelik devasa bir alanda geçici ve devamlı çok önemli koleksiyonların sergilenmesine aracılık etmektedir. Rahmi M. Koç Müzesi özellikle teknoloji, sanayi gibi üretime dayalı alanlara meraklı bünyelerin mutlaka İstanbul gezilecek yerler listesine dahil etmesi gereken önemli durakların başında geliyor.

Rahmi M. Koç Müzesi çok geniş bir koleksiyon ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bu bölümlerin başında ise Atatürk Bölümü gelmektedir. Bu bölümde Atatürk’e ait çok özel eşyalar sergilenmektedir. Bunun dışında müzede ulaşım, havacılık, bilimsel aletler, zeytinyağı fabrikası makineler ve oyuncaklar üzerine çok değerli, ziyaret etmeye değer bölümleri de bulunmaktadır. Denizaltı ise müzeye gelenlerin mutlaka görmesi gereken bir diğer bölüm olarak bizleri karşılıyor.

Rahmi M. Koc Muzesi Denizalti

Denizaltı müzenin en çok ilgi gören yerlerinin başında geliyor
Rahmi M. Koç Müzesi içinde bulunan “Lengerhane” isimli bölümü ise günümüzde geçici sergilere ev sahipliği yapmaktadır. Bu bina 2016 yılında isim değiştirerek Mustafa V. Koç ismiyle anılmaya başlanmıştır.

Rahmi Koc Muzesi Muze Plani

Müze çocuklu aileler tarafından sıklıkla ziyaret edildiğinden müzede çocuklara yönelik pek çok düzenleme mevcut. Mesela bebekli anneler için emzirme ve bebek bakım odaları bu düzenlemelerden yalnızca bir tanesi. Dilerseniz çocuğunuzun doğum gününü bu müzede organize edebilir, çocuğunuzun atlı karınca ve oyun alanında çok eğlenceli vakitler geçirmesini sağlayabilirsiniz. İsteyen anne babalar da çocuklarını 2002 yılından bu yana müzede resim, heykel, uzay gibi çeşitli alanlarda gerçekleştirilen hafta sonu atölyelerine dahil ederek onların gelişimine büyük katkıda bulunabilmektedir.

2- Rahmi M. Koç Müzesi Ziyaret Saatleri

Pazartesi günleri kapalı olan Rahmi M. Koç Müzesi haftanın diğer günleri ziyaret edilebilmektedir. Eğer müzeyi Salı-Cuma günleri arasında ziyaret etmek isterseniz 09:30-17:00, cumartesi-pazar ve bayram günlerinde ise 1 Ekim-31 Mart tarihlerinde 09:30-18:00 saatleri arasında; 1 Nisan-30 Eylül tarihlerinde ise 19:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Rahmi M. Koç Müzesi dini bayramlarda arefe günleri ve 1. gün ile 31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerinde ziyarete kapalı bulunmaktadır.

3- Rahmi M. Koç Müzesi Giriş Ücreti 2018

Müzeye giriş için yetişkinlerden 18₺ ve öğrencilerden 7₺ ücret talep edilmektedir. Müze içerisinde görmek istediğiniz yerlere göre de fiyatlandırma değişmektedir. 10 kişinin üzerindeki gruplarda ise yetişkinlerden 16₺ ve öğrencilerden 5₺ ücret alınmaktadır. Giriş ücretleri ile ilgili diğer detayları hazırlamış olduğumuz tablodan inceleyebilirsiniz;

Rahmi M. Koc Muzesi Giris Ücreti 2018, Rahmi M. Koç Müzesi Giriş Ücretleri 2018

Rahmi M. Koç Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?

İstanbul’da Beyoğlu’nun Hasköy Caddesi üzerinde Eski Galata Köprüsü’ne çok yakın bir noktada bulunan müze şehrin göbeği olarak tanımlayabileceğimiz çok merkezi bir noktasında yer almaktadır. Bu da müzeyi ulaşım açısından çok avantajlı bir konuma getirmektedir.

Müzeye İstanbul metrobüs hatlarını kullanarak gelmek isterseniz “Halıcıoğlu” durağında inmeniz gerekmektedir. Dilerseniz İett seferleri ile de müzeye kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. İett otobüsleri ile gelmeyi planlıyorsanız 47, 47E, 47Ç, 47N, 54HT, 54HŞ ve 36T numaralı otobüsleri kullanarak “Kırmızı Minare” durağında inmeniz gerekmektedir. Minibüsle gelmek isteyenler ise Şişhane – Alibeyköy minibüs hattını değerlendirerek müzeye ulaşımını sağlayabilir.

Deniz ulaşımı ile gelmek için Kabataş ve Beşiktaş’tan Dentur firmasının gerçekleştirdiği tekne turları ve Üsküdar – Eyüp vapur hattı ile de buraya ulaşmak mümkün olabilmektedir.

Rahmi M. Koç Müzesi ücretsiz 110 araç kapasitesine sahip kapalı otoparkıyla özel aracıyla gelenlere de büyük bir kolaylık sağlıyor. Aracınızla müzeye gelmek isterseniz alt kısımda paylaştığımız haritayı inceleyerek yol tarifi konusundaki detaylara ulaşabilirsiniz.

Rahmi M. Koç Müzesi hakkında bütün bilgileri aldığınıza göre artık sırt çantanızı alıp bu keyifli müzenin tadını çıkarmaya geldi. Gezinin ardından gözlemlerinizi yazımızın yorum kısmından yazmayı da ihmal etmeyin.

Dünyanın En Büyük Akvaryumlarından: İstanbul Akvaryum

Aqua Florya Alışveriş Merkezi’nin bir parçası olarak 2011 yılının haziran ayında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan İstanbul Akvaryum bölgeyi çok daha fazla ziyaretçinin gelmesini sağladı. Dünya’nın en büyük tematik akvaryumu olarak nitelendirilen park içinde sayısız akvaryum içinde binlerce deniz canlısını yakından görme fırsatına sahip olabiliyorsunuz.

Tripadvisor tarafından “2018 Yılı Mükkemmellik Ödülü” ile ödüllendirilen İstanbul Akvaryum, İstanbul’daki ve dünyadaki tematik akvaryumlar arasında en büyüklerden biri olarak kabul edilmektedir.

İstanbul Akvaryum İçindeki Bölümler

15 binden fazla deniz canlısının yaşadığı akvaryum içinde Karadeniz’den Marmara’ya, Cebelitarık Boğazı’ndan Panama Kanalı’na kadar dünya üzerindeki pek çok farklı su yaşam alanına ait bölümler bulunmaktadır.

İstanbul Akvaryum Yagmur Ormani

Yağmur Ormanı

Ziyaretçiler bu bölümleri gezerken deniz canlılarını görme fırsatı yakaladıkları gibi yağmur ormanı alanında ormanların gizemini keşfetme şansına da sahip olabiliyor. Dileyenler köpekbalıklarıyla dalış yapma, balık besleme saatlerine aktif olarak katılma ya da helikopter simülasyonu ile İstanbul turuna çıkma gibi çeşitli etkinliklerle gezilerini çok daha eğlenceli bir hale de getirebilmektedir.

Akvaryum içinde bulunan cafeteryada bulunan atıştırmalıklar acıkan ya da susayan ziyaretçiler için uğranması gereken önemli duraklar arasında bulunuyor. Akvaryumun çıkışına yakın konumlandırılmış olan hediyelik eşya dükkanı ise gezisini hatırlatacak bir şeyler almak isteyenler için oldukça keyif verici bir nokta.

İstanbul Akvaryum Ziyaret Saatleri 2018

İstanbul Akvaryum içinde binlerce canlı türünü inceleyebilirsiniz
Akvaryumun giriş saatleri 20 Eylül 2018 yılından itibaren yeniden belirlenmiştir. Bu düzenleme ile birlikte akvaryum hafta içi 10:00-19:00 saatleri arasında; hafta sonu ise 10:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

İstanbul Akvaryum Giriş Ücreti 2018

Akvaryum İstanbul

İstanbul Akvaryum için 0-2 yaş arası ücretsiz olup yetişkin ve çocuklar için kişi sayısına ve günlük-yıllık şeklinde çeşitli bilet ücretlendirmeleri bulunmaktadır. Burayı tıklayarak akvaryuma ait online bilet alma sayfasına gidebilir ve size en uygun bilet seçeneğini İnternet üzerinden daha ekonomik fiyatlarla %10 indirimli bir şekilde satın alma şansını yakalayabilirsiniz. Doğum gününde akvaryumu ziyarete gelenlerin akvaryumu %25 indirimli bir şekilde gezme şansına sahip olabildiğini de belirtelim 🙂

İstanbul Akvaryum Ulaşım Bilgileri

İstanbul Akvaryum Küçükçekmeceye bağlı Florya semtinde bulunuyor. Buraya ulaşmak için çeşitli toplu taşıma alternatifleri bulunuyor. Eğer İett’nin toplu taşıma araçlarını kullanmak isterseniz BN1 Halkalı – Eminönü, BN2 Küçükçekmece – Eminönü, BN3 Halkalı – Yenikapı, 73Y Kuyumcukent Yeşilköy-Akvaryum, 73B Florya – Bakırköy ve 73F Florya – Taksim hatlarından biri değerlendirerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Metro ile gelmeyi düşünüyorsanız Yenisbosna’dan aktarma yapmanız gerektiğini, metrobüsle gelmeyi düşünüyorsanız Beşyol’dan Florya dolmuşlarını kullanabileceğinizi de belirtmemizde fayda olacaktır.  Akvaryumun bulunduğu konumu görmek için aşağıda paylaşmış olduğumuz haritayı inceleyebilirsiniz;

Dilerseniz Taksim, Sultanahmet Meydanı ve Sirkeci’den kalkan ziyaretçi servisleri ile de akvaryuma ulaşarak su altının büyüleyici dünyasında yolculuk yapma fırsatını yakalayabilirsiniz. Servis saatlerine aşağıdaki fotoğraftan ulaşabilirsiniz;

İstanbul Akvaryum Servis Saatleri

Eğer siz de İstanbul gezinizi daha keyifli bir hale getirmek ya da hafta sonunuzu güzel bir şekilde değerlendirmek isterseniz İstanbul’da yapılacak şeyler listenizde bu özel akvaryumu dahil edebilirsiniz. Gezinizin ardından yazımıza burası ile ilgili yorum bırakmayı da ihmal etmeyin.

Eskişehir Mutlak Gezilecek 28 Mühteşem Yerleri Tanıyalım

Eskişehir gezilecek yerler listemizde sizlere bu muhteşem öğrenci şehrinde görülebilecek en güzel ziyaret noktalarını derledik. Şehirde bulunan Anadolu Üniversitesi ile öğrenci nüfusu konusunda oldukça şanslı olan şehrin “öğrenci şehri” olarak tanımlanmasına şaşmamalı. Öğrencilerin, şehrin çehresini olumlu anlamda etkilediğini söylemek mümkün.

1.ODUNPAZARI

Eskisehir Odunpazarı
Odunpazarı
Şehrin merkezi ve en uğrak noktalarından biri olan ilçe, şehrin her yerine olan ulaşım imkanıyla Eskişehir ziyaretinize başlamak için oldukça güzel bir tercih olacaktır. Odunpazarı Evleri, Eskişehir gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalıdır.

Odun Pazarı Evleri

Aslına uygun olarak restore edilen evler Unesco Dünya Mirası listesinde bulunmaktadır. Odunpazarı’nın tarihi sokaklarında dolaşıp ardından Osmanlı şerbeti içerek dinlenmek size çok iyi gelecek. Eskişehir gezilecek yerler listenize mutlaka dahil edin deriz!

2.KURŞUNLU CAMİ VE KÜLLİYESİ

Eskisehir Kurşunlu Cami ve Külliyesi
Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Kapısındaki kitabesinde 1525 yılında yapıldığı belirtilen Kurşunlu Camii ve Külliyesi oldukça kapsamlı olarak inşa edilmiştir. İçerisinde medresesi, misafirhanesi, öğretim yerleri, zaviyeleri ve ibadethaneleri ile her ihtiyaca yönelik bölümleri bünyesinde bulundurmaktadır.

Kurşunlu Cami, külliyenin en önemli bölümlerinden biridir. Minaresinin kurşunla kaplı olmasından dolayı bu adla anılmaktadır. Kurşunlu Camii ve Külliyesi’ni, Eskişehir gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmenizi tavsiye ederiz.

3.PORSUK ÇAYI

Eskisehir Porsuk Çayı
Porsuk Çayı

Şehrin en hareketli bölgelerinden biri Porsuk Çayı civarında konumlandırılmıştır. Porsuk Çayı’ndaki gondol keyfiyle Venedik’teymiş hissini yaşadıktan sonra civardaki birbirinden farklı konseptteki mekanlarda oldukça eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz. Porsuk Çayını, Eskişehir gezilecek yerler listenize dahil etmenizi tavsiye ederiz.

4. SOSOVA PARKI

Eskisehir Sazova Parkı
Sazova Parkı

Eskişehir gezilecek yerler içerisinde baş çeken gezi noktalarından bir diğeri Sazova Parkı. Biraz kafa dinlemek, gölet etrafında temiz havanın tadını çıkarmak istiyorsanız Eskişehir’e geldiğinizde Sazova Parkı’nı mutlaka ziyaret listenizde bulundurmalısınız.

5.ATLIHAN ÇARŞISI

Eskisehir Atlıhan Çarşısı
Atlıhan Çarşısı

Osmanlı döneminin esnaflık kültürüne dayanan geçmişi 1850 yıllarına dayanan Atlıhan Çarşısı’nda özellikle lüle taşından bir çok eşya bulabilmek mümkün. Sevdiklerinize hediyelik arıyorsanız bu esnaf çarşısında sevdiklerinize layık oldukça güzel hediyelik eşyaları bulmanız mümkün.

6.YILMAZ BÜYÜKERŞEN BALMUMU HEYKELLER MÜZESİ

Eskisehir Balmumu Müzesi
Balmumu Müzesi

Bir çok ünlü ismin balmumu heykelinin sergilendiği Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nin gelirleri engelli ve kız çocuklarının okul masrafları için bağışlanmaktadır. Hem sanatsal hem sosyal bir proje olması münasebetiyle Eskişehir gezilecek yerler listesinde görülmesi elzem olan yerlerden biridir bu müze.

7.MİDAS ANITI

Eskisehir Midas Aniti
Midas Anıtı

Yapımının M.Ö 550 yılına dayandığı tahmin edilen Midas Anıtı’nın, 17 metre yüksekliğiyle Frigya diye tabir edilen alanın en görkemli anıtı olduğu belirtilmektedir.

8.KARİKATÜR MÜZESİ

Eskisehir Karikatür Müzesi
Karikatür Müzesi

Asıl adı “Eğitim Karikatürleri Müzesi” olan bu keyifli müze Eskişehir gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biri. Ziyaretçilerine karikatür dünyasında büyülü bir yolculuğa çıkarıyor.

Karikatür sanatıyla ilgili çeşitli sergi ve etkinliklerin düzenlendiği müze, bu alanla ziyaretçilerine oldukça farklı bir müze deneyimi yaşatıyor.

9.TAYFUN TALİPOĞLU DAKTİLO MÜZESİ

Eskisehir Daktilo Müzesi
Daktilo Müzesi

Eskişehir gezilecek yerler turu atarken uğramanız gereken yer arasında Tayfun Talipoğlu’nun Daktilo Müzesi geliyor. Müzeye adı verilen gazeteci Tayfun Talipoğlu’nun da bir çok daktilosunun sergilendiği müzede Tayfun Talipoğlu’nun ve Bülent Ecevit’in balmumu heykelleri de sergilenmektedir. Müzeler arasında oldukça farklı bir yere sahip olan bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

10.ESKİŞEHİR HAYVANAT BAHÇESİ

Eskisehir Hayvanat Bahcesi
Eskişehir Hayvanat Bahçesi

29 Nisan 2017 tarihinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Eskişehir gezilecek yerler arasında en keyifli gezi noktalarından biri.  85 bin metrekarelik bir alanda pek çok farklı türden hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle çocuklu aileler için burasının mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini söylemeliyiz.

11.ESKİŞEHİR ETİ SUALTI DÜNYASI

Eskisehir Eti Sualti Dunyasi
Eskişehir Eti Sualtı Dünyası

Eskişehir Hayvanat Bahçesi içinde sonradan dahil edilen Eskişehir Eti Sualtı Dünyası’nda ziyaretçiler 123 farklı deniz canlısını çok keyifli bir gezinti ile görme şansına sahip olabilmektedir.

12.KENTPARK

Eskisehir Kentpark
Eskişehir Kentpark

Eskişehir’in en huzur veren dinlenme noktalarından biri olan Kentpark özellikle çocuklu ailelerin çok eğlenceli zamanlar geçirebileceği yerler arasında bulunuyor. Burası aynı zamanda Eskişehir gezilecek yerler arasında oldukça popüler ve Türkiye’nin ilk yapay plajına da ev sahipliği yapmaktadır.

13.İKİ EYLÜL CADDESİ

Eskisehir İki Eylul Caddesi
İki Eylül Caddesi

Eğer Eskişehir gezilecek yerler arasında eğlenceli zamanlar geçirmek ve alışveriş yapmak için bir yer arıyorsanız bu yerlerin başında kuşkusuz İki Eylül Caddesi geliyor. Cadde üzerinde bulunan mekanlarda arkadaşlarınızla sohbet edebilir ve birçok mağazadan kendiniz ve sevdikleriniz için alışveriş yapabilirsiniz.

14.LÜLETAŞI MÜZESİ

Eskisehir Luletasi Muzesi
Lületaşı Müzesi

500’e yakın eserin sergilendiği Lületaşı Müzesi,  şehrin en önemli sanat dallarından birinin tarihine tanıklık etmek isteyenlerin görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Müze Kurşunlu Camii ve Külliyesi içinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listenize dahil etmenizi tavsiye ederiz.

15.TÜRK DÜNYASI BİLİM, KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ

Eskisehir Sanat Merkezi
Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi

2013 yılında açılan ve 2017 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi tarafından yönetilen Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi Eskişehir’in önemli ziyaret durakları arasında bulunuyor.

Eskişehir gezilecek yerler arasında merkez içinde bulunan Türk dünyasının önemli şahsiyetleri, Bilgi Dünyası Salonu, Bilim, Kültür ve Sanat Okulu, Musiki Tarihi Salonu ve Türk Dünyası Mutfağı gibi bölümleriyle ön plana çıkıyor. Ziyaretçilere kültür ve sanat yüklü bir gezi gerçekleştirme imkanı sunuyor.

16.ESMİNYATÜRK TÜRK DÜNYASI ŞAHESERLERİ

Eskisehir Esminyaturk
Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Parkı

Türk dünyasına ait 32 eserin minyatür hallerinin sergilendiği Esminyatürk Sazova Parkı içinde yer alıyor. Alan içindeki eserler 1/25 ölçekli olarak yapılmış olup aslına uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Esminyatürk Sazova Parkı’nı, Eskişehir gezilecek yerler listenize eklemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

17.DOKTORLAR CADDESİ

Eskisehir Doktorlar Caddesi
Doktorlar Caddesi

Öğrenci şehirlerinde ilgi gören hareketli pek çok cadde bulmak mümkün olabiliyor. Eskişehir gezilecek yerler içerisinde Doktorlar Caddesi de Eskişehir’deki bu eğlenceli caddelerin başında geliyor. Trafiğe kapatılmış olan bu cadde, yaya olarak şehri gezenlerin rahat bir şekilde alışveriş yapmasına ve keyifli vakit geçirmesine olanak tanıyor.

18.ÇAĞDAŞ CAM SANATLARI MÜZESİ

Eskisehir Cagdas Sanatlari Muzesi
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

2007 yılında ziyarete açılan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ülkemizin bu alanda açılmış ilk müzesi olma özelliğini taşıyor. Eskişehir turunuza mutlaka eklemeniz gereken müzeyi ziyaret edenler 70’i aşkın sanatçının ortaya koymuş olduğu 100’ün üzerindeki camdan sanat eserini inceleme fırsatını yakalıyor.

19.REŞADİYE CAMİİ

Eskisehir Resadiye Camii

Cami, ülkemizde Osmanlı mimarisi ile yapılan son camilerden biridir
1916 yılında inşa edilen Reşadiye Camii, Eskişehir’in tarihi ve dini anlamda ziyaret edilmesi gereken en önemli gezi noktalarından biri. Camii geniş bir kubbenin etrafına kondurulmuş olan küçük kubbeleri ile bir uyum içinde bulunmaktadır. Camii, Eskişehir gezi rehberi içerisinde vaktiniz olursa mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden.

20.ESKİŞEHİR ETİ ARKEOLOJİ MÜZESİ

Eskisehir Arkeoloji Muzesi
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Eti’nin sponsorluğunda 2011 yılında 9 milyon ₺ gibi önemli bir bütçeyle açılan Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Neolotik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar çok geniş bir yelpazede arkeolojik eserlerin sergilenmesine olanak tanımaktadır.

Eskişehir gezilecek yerler listenize mutlaka almanız gereken müzede aynı zamanda bir de Eskişehir’in kültürel değerlerini daha gerçekçi deneyimlenebildiği interaktif bir bölüm bulunmaktadır.

21.DEVRİM OTOMOBİLİ

Eskisehir Devrim Otomobili
Devrim Otomobili

Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobil üretimi girişimi olan Devrim, Eskişehir gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken tarihimizde çok önemli yere sahip turistik  noktalardan biri.

Otomobilin Eskişehir’de bulunan TÜLOMSAŞ isimli fabrikada üretilmiş olması ise Eskişehir’i bu anlamda çok önemli kılmaktadır. Devrim arabası günümüzde bu fabrikanın bahçesinde ziyaret edilebilmektedir.

22.TCDD ESKİŞEHİR MÜZESİ

Eskisehir Muzesi
TCDD Eskişehir Müzesi

TÜLOMSAŞ tarafından temin edilen pek çok nesne ile 1998 yılında ziyarete açılan TCDD Eskişehir Müzesi ziyaretçilerini nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Eskişehir gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken noktalardan bir diğeri.

23.ESKİŞEHİR CUMHURİYET TARİHİ MÜZESİ

Eskisehir Tarihi Muzesi
Eskişehir Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Ağırlıklı olarak Cumhuriyet tarihine ait fotoğrafların sergilendiği Eskişehir Cumhuriyet Tarihi Müzesi, 23 Nisan 1994 yılında ziyarete açılmıştır. Müze şehrin en fazla ziyaretçi alan noktalarından Odunpazarı bölgesinde yer almaktadır. Eskişehir gezilecek yerler arasında ise büyük önem arz etmektedir.

24.ESKİŞEHİR HAVACILIK MÜZESİ

Eskisehir Havacilik Muzesi
Eskişehir Havacılık Müzesi

Ülkemizin havacılık anlamında önemli üslerinden Eskişehir’de bulunan Eskişehir Havacılık Müzesi, özellikle öğrenciler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Eskişehir gezilecek yerler arasında büyük bir öneme sahip müze, 2011 yılında açılan bu alanda görevini tamamlamış olan uçaklar ve çeşitli nesneler sergilenmektedir.

25.SEYYİD BATTAL GAZİ KÜLLİYESİ

Eskisehir Battal Gazi Kulliyesi
Seyyid Battal Gazi Külliyesi

Oldukça geniş bir kompleks olarak inşa edilen Seyyid Battal Gazi Külliyesi’nin 1208 yılında yapıldığı ifade edilmektedir. Eskişehir gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olan külliye İslam ve Selçuklu mimarisinin ülkemizdeki en önemli örnekleri arasında gösterilmektedir.

26.SABANCI UZAY EVİ

Eskisehir Sabanci Uzay Evi
Sabancı Uzay Evi

Uzay temasıyla tasarlanan Sabancı Uzay Evi, öğrenci grupları ve uzaya meraklı ziyaretçiler tarafından dolup taşıyor. Eskişehir gezilecek yerler arasında popüler bir turistik nokta olan uzay evi, 96 kişinin aynı anda ziyaret edebildiği mekanda uzayla ilgili çeşitli sergiler ve interaktif çalışmalar izlenebilmektedir.

27.HAN ANTİK KENTİ

Han Antik Kenti

Han Antik Kenti Eskişehir’deki önemli tarihi yerleşkelerin başında gelmektedir. Doğal kayalar içinde yer altına oyularak yapılmış olan antik kent, Eskişehir gezilecek yerler içerisinde önemli bir yer tutuyor. Arkeolojik anlamda büyük önem taşımaktadır. Kenti şehrin güneydoğusunda Seyitgazi ilçesi üzerinde bulunmaktadır.

28. ODUNPAZARI AHŞAP ESERLER MÜZESİ

Eskisehir gezilecek yerler ahsap eserler muzesi
Ahşap Eserler Müzesi

Müzecilik anlamında son yıllarda kendini oldukça geliştiren Eskişehir’de ne yapılır diye düşünenler için kent ziyaretçilerine çok keyifli bir gezi yapma olanağı tanıyor. Odunpazarı bölgesinde bulunan Ahşap Eserler Müzesi de şehre gelenlerin büyük ilgisini çeken müzelerden biri.

Kurşunlu Külliyesi içinde bulunan müze 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Eskişehir gezilecek yerler listenize dahil etmeyi ihmal etmeyin deriz.

Gelişen Eskişehir

Eskişehir değişen ve gelişen yüzüyle turizm açısından oldukça önemli merkezlerden biri olmaya aday. Eskişehir gezilecek yerler oldukça farklı ve etkileyici müzeleriyle, tematik parklarıyla ve tarihi evleriyle ziyaret edilmeyi sonuna kadar hak ediyor.Bu arada unutmadan, Eskişehir’e gitmişken çibörek yemeyi de ihmal etmeyin.


16 Haziran 2018 Cumartesi

İstanbul'un İçinde Tatil Yapabileceğiniz Muhteşem Güzellikte 12 Tatil Köyü

İstanbul'a yakın tatil yerleri, imdadımıza koşan en önemli kurtarıcılarımız!İşte kısa tatillerde şehirden çok fazla uzaklaşmadan kafa dinleyebileceğiniz ya da isteğe göre eğlenebileceğiniz 12 harika tatil yeri.İstanbul hem güzel hem de yorucu bir şehir. Dolayısıyla bu şehirde yaşayan her insan, ilk tatil fırsatında, mutlaka buradan uzak bir yerlere gitmek ve kafa dinlemek istiyor. Ancak ne yazık ki bazen, tatil süremiz çok da uzaklara gitmemize izin vermiyor.

1. Ağva
Ağva, Göksu ve Yeşilçay arasında kalan ve İstanbul'a sadece 1 saat uzaklıkta olan bir yer. Çünkü İstanbul'la arasındaki uzaklık, sadece 100 km. Kumsalı, koyları ve yemyeşil doğasıyla insanı büyüleyen ve ona nefes alma şansı tanıyan Ağva'da, vakit geçirebileceğiniz pek çok güzel yer ve konaklayabileceğiniz birçok küçük otel bulunuyor. Kilim Koyu, Saklı Göl, Gelin Kayası; burada görmeniz gereken yerlerden bazıları. Ayrıca Ağva'ya sadece 15 dakika uzaklıkta olan Kilimli ve Kadırga koyları da, piknik veya kamp yapmak ya da denize girmek için en ideal yerlerden.

2. Kilyos
Sarıyer'in komşusu olan Kilyos, İstanbul'un Karadeniz kıyısında yer alıyor. Hem şehir merkezine çok yakın hem de hafta sonu ya da kısa tatillerde kaçılabilecek en güzel yerlerden birisi. Son zamanlarda, yazları birçok popüler beach'e de ev sahipliği yapsa da, hala bakir ve tatil yapılabilecek yerleri mevcut. Kilyos'ta denize girmek dışında yapabileceğiniz şeylerden bazıları ise; eski evlerden tepelere ulaşıp eşsiz manzarayı seyretmek, Kilyos Kalesi'ni ziyaret etmek, İstanbul'un Fethi anısına 1453'te dikilen çınar ağacını görmek ve bol bol dinlenmek...

3. Riva
Çayağzı Köyü olarak da bilinen Riva, Beykoz'a bağlı şirin mi şirin bir yer. Tatilcilere İstanbul'a yakın olması sebebiyle hem çok cazip geliyor hem de dar sokaklarıyla gezme fırsatı tanıyor. Denizinden bahsetmiyoruz bile. Riva Kalesi ise, gün batımını izlemek için en ideal yerlerden birisi. Akşam balığınızı yerken; Riva'nın temiz havasını bol bol soluyacak ve buraya geldiğinize bir an bile pişman olmayacaksınız.

4. Polonezköy
Polonezköy, İstanbul'a sadece 25 km uzaklıkta olması sebebiyle, şehrin karmaşasından bunalan İstanbulluların yaz-kış tatil için tercih ettiği bir rota. 1800'lerde Polonyalı sürgünler tarafından kurulan bu köy, Beykoz'a bağlı ve insanlara yeşilin her tonunu görme fırsatı tanıyor. Ayrıca kır restoranları ve butik otelleri de, bu harika yeri tercih nedenlerinden. İnanılmaz lezzetli ve taze kahvaltılar yapabileceğiniz Polonezköy'de, 1914'te yapılan Czestochowalı Meryem Ana Kilisesi gibi görebileceğiniz tarihi yerler de mevcut.

5. Kerpe
Kocaeli'nin Kandıra ilçesine bağlı bir liman kasabası olan Kerpe, özellikle yaz aylarında İstanbulluların akın ettiği yerlerden. Çünkü İstanbul'a sadece 2- 2,5 saat uzaklıkta ve mavi bayraklı bir denize sahip. Denizi için gerçekten bir Karadeniz mucizesi diyorlar; ve bu söylem hiç boşuna değil. Kerpe'ye gittiğinizde, tahmininizin aksine sizi son derece sakin bir deniz karşılayacak... Ayrıca 6 km mesafede bulunan Pembe Kayalar da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Burada bulunan otellerde kalabileceğiniz ve plajlarından denize girebileceğiniz gibi; kamp alanlarında konaklayarak doğanın tadını çıkarabilir ve oralardan da denize girebilirsiniz.

6. Enez
Edirne'nin bir ilçesi olan Enez, Trakya topraklarında bulunur ancak denizi ve doğasıyla bir Ege kasabasını andırır. Enez'in doğusu ve güneyi Saroz Körfezi'nin berrak ve mavi sularıyla çevrilidir. Ayrıca manzarası da, Yunanistan'ın Semadirek Adası'dır... İstanbul'a olan uzaklığı yaklaşık olarak 285 km olan Enez, kolay ulaşım ve yakınlık nedeniyle, özellikle İstanbulluların tatil için tercih ettiği yerlerden biridir. Burada konaklarken gireceğiniz temiz denizin yanı sıra, Sahil Kervansarayı, Deveci Hanı, Enez Kalesi de mutlaka görmeniz gereken tarihi yerlerdendir.

7. Şarköy
Tekirdağ'ın bir ilçesi olan Şarköy, İstanbul'a 234 km mesafededir. Ve Marmara Denizi'nin temiz kalan son nadir yerlerinden biridir. Bu yönüyle Şarköy, uzun yıllardır yazlıkçıların en uğrak yeri olmuştur. Yazlıkların yanı sıra, ilçede otel ve pansiyon gibi konaklama seçenekleri de bulunmaktadır. Şarköy'de tatil yaparken Marmara Denizi'nin tek mavi bayraklı plajından denize girebilir; çevresinde bulunan Uçmakdere, Hoşköy, Eriklice ve Mürefte gibi muhteşem güzellikteki yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

8. Kumbağ
 Tekirdağ merkeze bağlı olan Kumbağ, İstanbul'a yakın olan tatil yerleri arasında en çok tercih edilenlerden birisidir. Denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz bu doğa harikası yerde, konaklamanız için de birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Kumbağ'a gittiğinizde Rumlardan kalan eski şarap evini de mutlaka görmelisiniz.

9. Avşa Adası
 Avşa Adası, Marmara Denizi'nin ortasında bulunan Kapıdağ Yarımadası uzantısındaki adalardan biridir. İstanbul'dan deniz otobüsüyle yaklaşık 3 saatte gidebileceğiniz bu tatlı ada, uzun yıllardır İstanbul çevresindeki en çok tercih edilen tatil yerlerindendir. Birbirinden güzel ve temiz koyları, altın renginde kumsalları, bu adayı mutlaka ziyaret etmeniz için bilmeniz gereken nedenlerden sadece birkaçı. Adada, ayrıca görebileceğiniz pek çok tarihi yer de mevcut. Halk arasında "Şarap Adası" olarak bilinen Avşa Adası ziyaretiniz sırasında, adanın şaraplarından da mutlaka tadın deriz.

10. Kıyıköy
Pabuç ve Kazan ırmakları arasında bulunan Kıyıköy, İstanbul'a sadece 165 km uzaklıkta bulunuyor. Doğası ve deniziyle herkesi şaşırtan bu güzel yer, kamp yapmak, temiz hava almak ve denize girmek için çok ideal. Ayrıca yöresel yemeklerden hoşlananlar için de biçilmiş kaftan.

11. İğneada
 Trakya'nın incisi İğneada, harika denizi, gölleri, ormanları ve dereleriyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Üstelik İstanbul'a da yine çok yakın! İğneada'ya uzun bir tatil için gidemeseniz bile, bir haftasonunuzu mutlaka Longoz Ormanları için ayırmalısınız. Çünkü orada daha önce hiç görmediğiniz ağaçlar ve benzersiz güzellikte kuşlar bulunuyor. Ayrıca, Limanköy'de bulunan 150 yıllık deniz feneri de mutlaka görmeniz gereken güzelliklerden!

12. Yalıköy
İstanbul, Çatalca'ya bağlı Yalıköy, eski bir Rum balıkçı köyü. Bu köy, 100 metre genişliğinde ve 12 kilometre uzunluğundaki bir kumsala ev sahipliği yapıyor ve gür ormanlarıyla doğa tutkunlarının da uğrak noktası oluyor. Ayrıca köydeki suların klor seviyesi sıfır; dolayısıyla gittiğinizde mutlaka siz de oradan su almalısınız. Turizm açısından fazla gelişmemiş bir yer olduğu için sahilde bulunan birkaç lokanta ve otel dışında turistik bir yer olmasa da mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden birisi.

27 Mayıs 2018 Pazar

Vize İle İlgili Önemli Bilgiler ve Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular

Vize ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında daha önceki sayfalarımızda da bilgi paylaşmıştık. Schengen vizesi, ABD vizesi, İngiltere Vizesi,(Birleşik Krallık) İsrail, Hindistan, Nepal vizeleri ile ilgili tüm sorularınızı ilgili sayfalarda bulabilirsiniz. Bu yazımız ise genel olarak vize alınırken dikkat edilmesi gereken hususlara değineceğiz.

Yurt dışı seyahatlerinin son zamanlarda popülarite kazanması, bazı bilgilerin edinilmesini gerektiriyor. Vize nasıl alınır, vize başvurusu nasıl yapılır, vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken detaylar nelerdir?

Gibi birçok soru, maalesef çoğu kişinin bilgili olmadığı konulardandır. Biz de bu konuda bir takım soruları derleyerek cevaplamaya çalıştık, aşağıda izlemeniz gereken adımları inceleyerek vize ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilir, yorum bırakarak sormak istediklerinizi sorabilirsiniz.

Schengen Vizesi Ne Demektir?

Avrupa Birliği’nde yer alan bazı ülkelere gitmek için şart koşulan vize Schengen vizesidir. İngiltere, İrlanda, Kıbrıs, Bulgaristan ve Romanya ülkeleri AB üyeleri olsalar da bu ülkelerde geçerli değildir. Buna karşın Norveç ve İzlanda, AB ülkesi olmamasına rağmen Schengen vizesi gerektiren ülkelerdir.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Schengen Vize ücreti ne kadardır?

Schengen Vizesi iki farklı amaç doğrultusunda alınır. Seyahat amaçlı veya çalışma amaçlı olarak iki farklı konuda incelenebilen vizeler için istenen evraklar da farklıdır. Schengen vizesi ücretleri 2017 yılında aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

2017 Schengen Vize Ücretleri:

7 Gün 8 – 10 Euro
1 Ay 18 – 20 Euro
3 Ay 30 Euro
6 Ay 40 Euro
1 Yıl 2 Yıl 5 Yıl 60 Euro
Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika vizesi alabilmek için başvurular online yapılır.
Forumu doldurmak için dijital ortamda çekilmiş bir resmin hazırda bulundurulması gerekmektedir.
Turizm amaçlı ziyaretler için B-2 vize türü seçilmelidir.
Forumun sonunda pasaportun teslim edileceği PTT şubesi girilmelidir.
Konsolosluk sitesinden vize ücreti ödenip randevu saati alınır.
Randevu saatinde kesinlikle konsoloslukta hazır bulunulması gerekmektedir.
Vize ücreti $160’dır.
Avrupa’da birden çok ülke ziyaret edeceğim, hangi ülkeden Schengen Vizesine başvurmalıyım?

Schengen Vizesi alınırken, farklı Avrupa ülkeleri gezilecek ise en çok kalınacak ülkeden vize alınması gerekmektedir.

İlla ilk giriş yapılan ülkeden mi Schengen’e başvurulur?

Schengen Vizesi alırken giriş yapılacak ülkeden başvuru yapılması zorunludur.
En çok kalınan ülkeden Schengen’e başvur diyorlar, bu zorunlu mu?

Resmi işlemlerde ve kanuna göre en çok kalınacak ülkeden Schengen Vizesi başvurusu yapılması zorunludur. Ancak bazı evraklarda değişiklik yapılması suretiyle daha kolay alınacak bir ülkeden vize başvurusu yapılabilir.

En kolay hangi ülke Schengen vizesi veriyor?

Dönemsel olarak değişmekle birlikte en kolay Schengen Vizesi alınabilen ülkeler; Yunanistan, İtalya ve İspanya Schengen Vizesi daha rahat alınabilmektedir.

Bir Schengen ülkesinden aldığım vize diğer Schengen ülkesinde de geçerli mi?

Evet, geçerlidir. Ancak vize başvurusu yapılırken en çok kalınacak ülkeden başvuru yapıldığı için diğer ülkelere geçerken sınırda polis kontrolünden geçerek doğru açıklamalar yapılmalıdır. Almanya, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde sınır polisi engelini kaldırmak diğer ülkelere nispeten daha zordur.

Bir Schengen ülkesinden ikinci birine geçerken vizem kontrol edilecek mi?

Schengen Vizesi alındıktan sonra ikinci bir ülkeye geçerken vize kontrolü yapılmaz. Ancak havayolu ile yolculuk yapanlar, havalimanında güvenlik kontrolünden geçerken vizeleri incelenebilir.

Vize başvurusu kaç günde sonuçlanır?

Vize başvuru sonuçları, döneme ve ülkeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Schengen Vizesi için konsoloslukların 90 gün boyunca pasaportunuzu bekletme hakkının olduğunu unutmayın. Genel olarak 15-20 gün içerisinde başvurular sonuçlanmaktadır.

Pasaport veya vize için biyometrik fotoğraf ne demektir?

Pasaport ve vizeler için ülkelere göre değişiklik gösterse de sabit ölçülerde karşıdan çekilmiş fotoğrafın olması gerekmektedir. Ancak ABD ve Almanya gibi ülkelerde istenen ölçü farklıdır. Vize başvurusu yaparken ülkelerin istedikleri ölçüde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Yurt dışı çıkış harcı ne demek? Yurt dışı çıkış pulu nereden alınır?

Yurtdışına çıkılırken devletin aldığı vergiye denir. Bu vergi havalimanlarında ve karayolu gümrük kapılarında alınmaktadır.

Vizede Multi giriş ne demek?

Vize alınan ülkeden çıkış yapılırken “geçerlilik süresi” içinde istenildiği kadar ülkeye giriş yapılabilmesine verilen isimdir.

Schengen vizesinde “Tek giriş” ne demek?

Schengen Vizesi alınan ülkeye tek seferlik giriş yapmak için alınan vizeye denmektedir.

Vizede Çift giriş ne demek?

Vize alınan ülkeden “geçerlilik süresi” bitmeden önce çıkış yapıldığında ikinci bir defa girilebilmesine verilen isimdir. Ancak ikinci çıkış yapıldıktan sonra geçerlilik süresi dolmamış olsa bile giriş yapılamaz.

90 günlük vize süresi ne demek?

Vize alınan ülkede sadece 90 gün kalabilmek için alınan kısa süreli vizedir.

Vize başvurusunda bankada ne kadar para olmalıdır?

Vize başvurusu yapılırken banka hesabında ne kadar çok para bulunursa, vizenin onaylanması da o kadar kolay olur. ülkelere göre değişiklik gösteren miktar, Schengen Vizesi için 1500 Euro değerinde TL olması gerekmektedir.

Schengen Başvurum Reddedildikten sonra ne zaman tekrar başvurabilirim?

Reddedilen vize başvuruları için yeniden başvuruda aynı gün bulunabilirsiniz. Eksik evrakları tamamlayarak başvurmanız, onay almanızı daha da kolaylaştıracaktır.

Pasaportumda Red damgası var? Bu sorun mu?

Sorun olmakla birlikte çözülmeyecek bir sorun değildir. “Neden” ve “ne zaman” red damgası yediğinizi açıklarsanız sorun ortadan kalkacaktır.

ABD hep 10 yıl mı vize veriyor?

Vize için başvurulan döneme göre değişiklik göstermektedir. 11 Eylül öncesi 10 yıl geçerli olmak üzere vize verilirken bu dönemden 2013 yılına kadar süre daha da kısaltılmıştır. 2013 yılından itibaren yeniden 10 yıllık vize vermeye başlamıştır.

İstanbul’da Boğaza Karşı Yemek Yemek İsteyenler İçin Mekanlar

İstanbul‘u bir dantel gibi iki yakaya bölen boğazı izleyip, sevdiklerinizle birlikte bir şeyler yiyebileceğiniz çok mekan bulunuyor. Bunca yıldır İstanbullu olup da kendine boğazda bir yemek ısmarlamayan ne kadar çok kişi vardır değil mi? Gelin hep birlikte şehrin en güzel manzaralarını izleyebileceğiniz, fiyatları biraz tuzlu ancak verdiği keyif paha biçilemez olan o restoranları inceleyelim.

1. Üsküdar – Kuleli Yakamoz Restoran

Yüzlerce yıllık çınar ağaçlarının altında, boğazın derinden gelen hoş melodileri eşliğinde bir tarafı Kuleli Askeri Lisesi diğer tarafı muhteşem boğaz manzarası ve harika bir yemek… Kuleli Yakamoz Restoran’da harika bir balık menüsü ve dilediğiniz alkollü alkolsüz içecekler eşliğinde kendinize bir akşam yemeği ısmarlayabilirsiniz.

2. İstiklal Caddesi – İstanbul 360 Restoran

İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı’nın en üst katında yer alan mekan, İstanbul’un eşsiz boğaz manzarasını 360 derece görme garantisi veriyor. Manzaraya ek olarak nefis sunumlarla hazırlanan yemekler başınızı döndürecek güzellikte. İstanbul ve boğaz denince akla gelecek ilk mekanlardan biri, İstanbul 360. Aklınızda bulunsun, yemek gününüze karar verdikten sonra rezervasyon yaptırmalısınız. Gittiğinizde yoğunluktan dolayı yer bulamayabilirsiniz.

3. Sultanahmet – Seven Hill Hotels Restoran

İstanbul’un tarihi yapılarıyla çevrili önemli noktalarından biri olan Sultanahmet aynı zamanda bölgede birçok turistik otele ve restorana ev sahipliği yapıyor. Seven Hill Hotel’in terasına kurulu olan restoran, muhteşem boğaz manzarası ile özellikle turistlerin yılın her zamanı akın ettiği mekanlardan biri. Güzel manzarasının yanı sıra lezzetli menüler de ortaya çıkartan restoranda keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

4. Galatasaray Adası – 360 Suada

Galatasaray Adası’nın en güzel restoranlarından biri olan 360 Suada, 2009 yılından beri birbirinden güzel yemekleri, harika deniz manzarası ve muhteşem atmosferi ile hizmet veriyor. Dünya ve Türk mutfağından birbirinden güzel lezzetleri sentezleyen menüsü ile özel günler için de seçilebilecek hoş alternatiflerden biri. Aynı zamanda hafta sonları canlı performansların olduğu bir kulübe dönüşme özelliğine sahip.

5. Çengelköy – Villa Bosphorus Çengelköy Restoran

Çengelköy’ün boğaza nazır salaş restoranlarından biri de Villa Bosphorus. Harika yemekleri ve güler yüzlü hizmet anlayışının yanı sıra bu mekanda gün batımı seyretmek bir başka oluyor. Bu restoranda yemek yemek karnınızı doyurmanın yanında ruhunuzu dinlendirecek bir etkiye sahip desek en doğru tabir olacaktır.

6. Taksim Gümüşsuyu- Chef Mezze Restoran

”İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı..” dizeleri tam da bu restoran için yazılmış. 180 derece boğaz manzarasıyla sizleri karşılayan mekanda, gözlerinizi kapattığınızda boğazın hafif esintilerini hissetmek ve tertemiz havasını solumak emin olun sizlere iyi gelecek. Yemek planınızı özellikle de gün batımından önceki saatlere denk getirirseniz değmeyin keyfinize. Arkadan hoş bir Müzeyyen Senar ezgileri, bir kadeh rakı ve birbirinden lezzetli mezeler… Chef Mezze İstanbul’un boğaz manzarasını en güzel gözlemleyebileceğiniz mekanlardan bir diğeridir.

7. Ortaköy – Park Fora Restoran

Ortaköy’ün hemen hemen her noktasında deniz manzarası görebilmeniz mümkün. Ancak bu mekan yıllardır Ortaköy’ün favori boğaz manzaralı restoranlarından biri. Öncelikle menü çeşitliliği, ambiyansı ve hizmet kalitesi oldukça sevilmekle birlikte mekan müşterilerini rahat ettirmek için bir hayli uğraşıyor. Eğer yolunuz Ortaköy’e düşerse Park Fora Restoran denenmesi gereken yerlerden.

8. Rumelihisarı – İskele Restoran

Eski Rumelihisarı Vapur İskelesi Binası üzerine kurulu ”İskele Restoran” yıllardır balık lokantası konsepti ile deniz ürünlerini sevenlere hizmet veriyor. Çeşitli pişirme yöntemleriyle pişirilen balık seçeneklerinden hemen önce ara sıcaklar ve çeşit çeşit mezeler servis ediliyor. Yolunuz Rumelihisarı’ndan geçerse mutlaka bu güzel restorana uğramalı, harika boğaz manzarası eşliğinde denizden yeni tutulmuş balıkların tatlarına bakmalısınız.

Bursa Gezilecek Tarihi Mekanlar, Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Bursa’ya İstanbul gibi yakın şehirlerden gelenler çoğunlukla günübirlik geziler düzenlemektedir. Uzak şehirlerden gelen ziyaretçiler ise konaklamalı bir şekilde tatili daha tercih edebilmektedir. Bu ziyaretçiler için “Bursa’da nerede kalınır?” sorusunun cevabı da çok önemli olmaktadır.

Bursa yaşanabilir bir şehir olmasının yanı sıra zengin tarihi ve kültürel geçmişi, doğal güzellikleri ve müzeleri ile gezginlerin de ülkemizde en çok tercih ettiği şehirlerin başında gelmektedir. Yazımızda sizler için bu sorunun cevabını vermeye ve Bursa’da tercih edebileceğiniz bazı otel tavsiyelerinde bulunmaya çalıştık;

Bursa’da Nerede Kalınır?

Bursa 17 ilçesi ve 2 milyon civarındaki nüfusuyla ülkemizin en önemli şehirlerinden biridir. Bursa’ya gelen ziyaretçiler için şehrin her ilçesi ayrı güzellikler ve konaklama alternatifleri sunmaktadır. Bu ilçelerden bazıları ise sahip olduğu tarihi ve kültürel birikimle diğerlerinden bir adım öne çıkmaktadır. Özellikle Yıldırım ve Osmangazi ilçeleri şehirdeki görülmesi gereken pek çok tarihi noktaya ev sahipliği yapması nedeniyle ziyaretçiler için ideal konaklama bölgeleri olmaktadır. Şehre gelenler bu bölgelerdeki otelleri tercih ederek Bursa gezisinin büyük bir kısmını yürüyerek gerçekleştirme şansına sahip olabilmektedir.

Osmangazi ilçesi Bursa’da konaklama için en çok tercih edilen semtlerin başında gelmektedir
Bursa otel fiyatlarına da değinecek olursak, şehirde her bütçeye uygun konaklama seçeneğinin bulunduğunu söyleyebiliriz. 60-70₺’den başlayan fiyatlarla konaklama sorununuzu rahatlıkla çözüme kavuşturabilirsiniz.

Bursa Otel Tavsiyeleri

Dilerseniz şehirde konaklayabileceğiniz bazı otellere birlikte göz atalım;

Kitap Evi Butik Otel

Merkezde 5 yıldızlı otellere göre ekonomik ancak onlar kadar kaliteli hizmet veren bir konaklama tercihi arıyorsanız bu oteli seçenekleriniz arasına alabilirsiniz. Şehir merkezine yakın bir konumda bulunan otel, otantik tasarımlı odalarıyla size keyifli bir konaklama deneyimi yaşama imkanı sunuyor.

Otantik Gemi Otel

Eğer konaklama tercihinizi Mudanya’dan yana kullanmak isterseniz bu oteli rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Gemide konaklamak gibi farklı bir deneyim yaşamak ve biraz kafa dinlemek isterseniz Otantik Gemi Otel’de tam da aradığınız şeyi bulabileceğinizi söyleyebiliriz.

Çekirge Gönlüferah Otel

Bursa’da pek çok şifalı su kaynağı da bulunuyor. Eğer bu şifalı sulardan faydalanmayı düşünüyorsanız bu otel sizin için çok ideal olabilir. Otel I. Murad Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Termal hamamında rahatlamanın keyfini çıkarabileceğiniz oteli tercih ederek, Bursa’da kaldığınız süre boyunca huzurlu akşamlar geçirebilirsiniz.

İbis Bursa

Bursa’da gezilecek yerlere uzak olmasına rağmen toplu taşıma kullanmayı dert etmeyecek kişiler bu zincir oteli tercih edebilirler. Otel temizliğe ve hizmet kalitesine vermiş olduğu önemle ziyaretçilerinden yüksek bir memnuniyet oranı almayı başarıyor. Fiyatların uygun olması ise bütçesi kısıtlı olan gezginler için bu oteli daha cazip kılıyor.

Onuncu Köy Hotel

Otantik bir konaklama deneyimi yaşatan otel, uygun fiyatlı bir seçenek bakanlar için en çok tercih edilebilecek yerlerden biri. Tabi ki hizmet kalitesi olarak 5 yıldızlı bir otelinki beklemek çok da gerçekçi olmayacaktır. Bu otelde konaklayarak Yeşil Türbe ve Yeşil Külliye’ye çok kolay bir şekilde ulaşabiliyor olmanız da buraları ziyaret etmeyi düşünenler için bu oteli mantıklı bir tercih yapmaktadır.

Aloft Bursa Hotel

Müşteri memnuniyeti konusunda oldukça hassas olan otel, 3 yıldızlı olmasına rağmen çok daha üst düzey bir hizmet kalitesi ile hizmet vermektedir. Otel konumu itibariyle çok merkezi olmasa bile civardaki ulaşım olanakları ile Bursa gezisi yapma eimkanı sunmaktadır.

Bursa’da konaklayabileceğiniz oteller elbette bunlarla sınırlı değil. Şehirde daha pek çok farklı ve keyifli konaklama seçeneği bulunuyor. Siz de Bursa’da kaldığınız ve tavsiye ettiğiniz otellerle ilgili bilgileri bizimle yorum kısmından paylaşarak bu şehre gelecek olan ziyaret edecek olan takipçilerimize fikir vermeye ne dersiniz?

Bursa’da nerede kalınır? sorusunun cevabını aldınız. Artık ekonomik Bursa uçak bileti veya ucuz Bursa otobüs bileti bulmanın zamanı geldi demektir. Bunun için ise nereye bakacağınızı zaten biliyorsunuz