27 Mayıs 2018 Pazar

Vize İle İlgili Önemli Bilgiler ve Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular

Vize ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında daha önceki sayfalarımızda da bilgi paylaşmıştık. Schengen vizesi, ABD vizesi, İngiltere Vizesi,(Birleşik Krallık) İsrail, Hindistan, Nepal vizeleri ile ilgili tüm sorularınızı ilgili sayfalarda bulabilirsiniz. Bu yazımız ise genel olarak vize alınırken dikkat edilmesi gereken hususlara değineceğiz.

Yurt dışı seyahatlerinin son zamanlarda popülarite kazanması, bazı bilgilerin edinilmesini gerektiriyor. Vize nasıl alınır, vize başvurusu nasıl yapılır, vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken detaylar nelerdir?

Gibi birçok soru, maalesef çoğu kişinin bilgili olmadığı konulardandır. Biz de bu konuda bir takım soruları derleyerek cevaplamaya çalıştık, aşağıda izlemeniz gereken adımları inceleyerek vize ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilir, yorum bırakarak sormak istediklerinizi sorabilirsiniz.

Schengen Vizesi Ne Demektir?

Avrupa Birliği’nde yer alan bazı ülkelere gitmek için şart koşulan vize Schengen vizesidir. İngiltere, İrlanda, Kıbrıs, Bulgaristan ve Romanya ülkeleri AB üyeleri olsalar da bu ülkelerde geçerli değildir. Buna karşın Norveç ve İzlanda, AB ülkesi olmamasına rağmen Schengen vizesi gerektiren ülkelerdir.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Schengen Vize ücreti ne kadardır?

Schengen Vizesi iki farklı amaç doğrultusunda alınır. Seyahat amaçlı veya çalışma amaçlı olarak iki farklı konuda incelenebilen vizeler için istenen evraklar da farklıdır. Schengen vizesi ücretleri 2017 yılında aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

2017 Schengen Vize Ücretleri:

7 Gün 8 – 10 Euro
1 Ay 18 – 20 Euro
3 Ay 30 Euro
6 Ay 40 Euro
1 Yıl 2 Yıl 5 Yıl 60 Euro
Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika vizesi alabilmek için başvurular online yapılır.
Forumu doldurmak için dijital ortamda çekilmiş bir resmin hazırda bulundurulması gerekmektedir.
Turizm amaçlı ziyaretler için B-2 vize türü seçilmelidir.
Forumun sonunda pasaportun teslim edileceği PTT şubesi girilmelidir.
Konsolosluk sitesinden vize ücreti ödenip randevu saati alınır.
Randevu saatinde kesinlikle konsoloslukta hazır bulunulması gerekmektedir.
Vize ücreti $160’dır.
Avrupa’da birden çok ülke ziyaret edeceğim, hangi ülkeden Schengen Vizesine başvurmalıyım?

Schengen Vizesi alınırken, farklı Avrupa ülkeleri gezilecek ise en çok kalınacak ülkeden vize alınması gerekmektedir.

İlla ilk giriş yapılan ülkeden mi Schengen’e başvurulur?

Schengen Vizesi alırken giriş yapılacak ülkeden başvuru yapılması zorunludur.
En çok kalınan ülkeden Schengen’e başvur diyorlar, bu zorunlu mu?

Resmi işlemlerde ve kanuna göre en çok kalınacak ülkeden Schengen Vizesi başvurusu yapılması zorunludur. Ancak bazı evraklarda değişiklik yapılması suretiyle daha kolay alınacak bir ülkeden vize başvurusu yapılabilir.

En kolay hangi ülke Schengen vizesi veriyor?

Dönemsel olarak değişmekle birlikte en kolay Schengen Vizesi alınabilen ülkeler; Yunanistan, İtalya ve İspanya Schengen Vizesi daha rahat alınabilmektedir.

Bir Schengen ülkesinden aldığım vize diğer Schengen ülkesinde de geçerli mi?

Evet, geçerlidir. Ancak vize başvurusu yapılırken en çok kalınacak ülkeden başvuru yapıldığı için diğer ülkelere geçerken sınırda polis kontrolünden geçerek doğru açıklamalar yapılmalıdır. Almanya, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde sınır polisi engelini kaldırmak diğer ülkelere nispeten daha zordur.

Bir Schengen ülkesinden ikinci birine geçerken vizem kontrol edilecek mi?

Schengen Vizesi alındıktan sonra ikinci bir ülkeye geçerken vize kontrolü yapılmaz. Ancak havayolu ile yolculuk yapanlar, havalimanında güvenlik kontrolünden geçerken vizeleri incelenebilir.

Vize başvurusu kaç günde sonuçlanır?

Vize başvuru sonuçları, döneme ve ülkeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Schengen Vizesi için konsoloslukların 90 gün boyunca pasaportunuzu bekletme hakkının olduğunu unutmayın. Genel olarak 15-20 gün içerisinde başvurular sonuçlanmaktadır.

Pasaport veya vize için biyometrik fotoğraf ne demektir?

Pasaport ve vizeler için ülkelere göre değişiklik gösterse de sabit ölçülerde karşıdan çekilmiş fotoğrafın olması gerekmektedir. Ancak ABD ve Almanya gibi ülkelerde istenen ölçü farklıdır. Vize başvurusu yaparken ülkelerin istedikleri ölçüde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Yurt dışı çıkış harcı ne demek? Yurt dışı çıkış pulu nereden alınır?

Yurtdışına çıkılırken devletin aldığı vergiye denir. Bu vergi havalimanlarında ve karayolu gümrük kapılarında alınmaktadır.

Vizede Multi giriş ne demek?

Vize alınan ülkeden çıkış yapılırken “geçerlilik süresi” içinde istenildiği kadar ülkeye giriş yapılabilmesine verilen isimdir.

Schengen vizesinde “Tek giriş” ne demek?

Schengen Vizesi alınan ülkeye tek seferlik giriş yapmak için alınan vizeye denmektedir.

Vizede Çift giriş ne demek?

Vize alınan ülkeden “geçerlilik süresi” bitmeden önce çıkış yapıldığında ikinci bir defa girilebilmesine verilen isimdir. Ancak ikinci çıkış yapıldıktan sonra geçerlilik süresi dolmamış olsa bile giriş yapılamaz.

90 günlük vize süresi ne demek?

Vize alınan ülkede sadece 90 gün kalabilmek için alınan kısa süreli vizedir.

Vize başvurusunda bankada ne kadar para olmalıdır?

Vize başvurusu yapılırken banka hesabında ne kadar çok para bulunursa, vizenin onaylanması da o kadar kolay olur. ülkelere göre değişiklik gösteren miktar, Schengen Vizesi için 1500 Euro değerinde TL olması gerekmektedir.

Schengen Başvurum Reddedildikten sonra ne zaman tekrar başvurabilirim?

Reddedilen vize başvuruları için yeniden başvuruda aynı gün bulunabilirsiniz. Eksik evrakları tamamlayarak başvurmanız, onay almanızı daha da kolaylaştıracaktır.

Pasaportumda Red damgası var? Bu sorun mu?

Sorun olmakla birlikte çözülmeyecek bir sorun değildir. “Neden” ve “ne zaman” red damgası yediğinizi açıklarsanız sorun ortadan kalkacaktır.

ABD hep 10 yıl mı vize veriyor?

Vize için başvurulan döneme göre değişiklik göstermektedir. 11 Eylül öncesi 10 yıl geçerli olmak üzere vize verilirken bu dönemden 2013 yılına kadar süre daha da kısaltılmıştır. 2013 yılından itibaren yeniden 10 yıllık vize vermeye başlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder