28 Kasım 2018 Çarşamba

Tunus Hakkında Bilinmesi Gereken Çok İlginç Bilgiler

Binlerce yıllık kadim kültürü de yakın çağda yaşadığı devrimler onu daha da ilginç yapmış. Tunus hakkında ilginç bilgileri öğrendikçe daha çok şaşıracağınız, şaşırdıkça seveceğiniz uzak bir  akraba sanki.Yüzünü Akdeniz’e, sırtını dev Sahra çölüne dayamış Tunus. Tıpkı bizim gibi doğu-batı kültürü yerine kuzey güney kültürünü harmanlamış bir güneş ülkesi.

Tunus, tıpkı bizim gibi ay yıldızlı al bir bayrağa sahip. Uzun yıllar Osmanlı himayesinde sonra Fransız sömürgesinde kalan Tunus  1959 yılında özgürleşti ve bu bayrağı kullanmaya başladı. Tunus bayrağındaki ay ve yıldız İslam’ı , ortasındaki beyaz daire ise güneşi ve ülkenin aydınlık geleceğini temsil ediyor.

Yasemin çiçekleri Tunus’un sembolu. dayanıklı olması için henüz tomurcukken toplanıp bu şekilde demetleniyor.Tunus’un iki değişik yüzü var. Birincisi kuzeye dönmüş Akdenizli hatta Fransa’ya öykünmüş.. Ilıman iklimi çok seven yasemin çiçeği Tunus‘un bu  beyaz Akdenizli havasını temsil eder. Fıstıklı naneli yasemin çayı çayından parfümüne, hatta devrimine kadar her yerde kokusuna ve izlerine rastlarsınız.

Zeytinyağının yanı sıra Tunus hurma ithalatında da dünya birincisi. Uçsuz bucaksız hurma palmiyesi ormanlarına dalıp ‘el değmeden’ istediğiniz kadar hurma yiyebilirsiniz:)
Zeytinyağında dünya birincisi

Tunus yıllık 300 bin ton zeytinyağı ithalatıyla dünya birinciliğini elinde tutuyor. Zeytinyağı Tunus’un önemli gelir kaynaklarından biri olduğundan devlet zeytin üreticilerini güçlü bir şekilde destekliyor. Ancak bir Gemlikli olarak şunu söyleyebilirim ki sofralık zeytinin nefasetinde Türk zeytiniyle asla yarışamaz. Yalnız zeytinde değil hurma ihracatında da Tunus dünya birincisi.

Başkent Tunus’un medinası birbirinden güzel çini ve el sanatları ile dolu. Tunus’ta alışveriş yaparken üç şeye dikkat edin: Pazarlık, pazarlık ve pazarlık
Tunus’un başkenti yine Tunus

Tunus’un başkenti ülkeyle aynı adı taşıyan Tunus şehri. Başkentin yanı sıra 23 bölgeye ayrılmış olan ülkenin diğer önemli şehirleri Kartaca, Djerba, Gabes, Kairouan, El Kef, Sfax, Sousse, Douz. Her şehrin surları içinde bir bizdeki gibi geleneksel bir medina’sı yani çarşısı bulunuyor. Bu çarşılarda geleneksel el sanatları, deri, seramik, kumaş ve süs cam eşyaları bulunuyor.

Kartaca’daki Bardo müzesinde eşsiz mozaiklerin yanı sıra bir çok heykel gerçek insan iskeleti de bulunuyor.
Dünyanın en büyük mozaik müzesi nerede dersiniz?

Tunus’un tarihi MÖ1000 yıllarına, Fenikeliler’in bir kolonisi olan Kartacalılar, Romalılar, Bizans İmparatorluğu, Araplar, Osmanlı Devleti ve Fransa’ya kadar uzanıyor. Tunus Bardo müzesi sahip olduğu eşsiz mozaiklerle dünyanın en büyük mozaik müzesi ünvanını taşıyor.Çölde yer altına kazılmış bu evlerden minik bir Luke Skywalker her an fırlayacak gibi.

Tunus’ta güneye Sahra çölüne doğru gittiğinizde Tunus’un berberi kültürünü yaşayan Arap  yüzüyle tanışıyorsunuz.  Unesco Dünya mirası listesindeki Matmata köyü ilginç coğrafi yapısı ve oluşumu ile dünyaca ünlü bir çok filme sahne olmuş. Star Wars’ın ilk 2 bölümünde pek çok sahne çöl altına kazılmış garip evlerden oluşan Matmata’da çekilmiş.Köyde günlük yaşam hala geleneksel yöntemlerde devam ediyor.

İpte asılı duranlara dikkat! Kurban bayramı ertesi ve Matmata köyü sakinleri çöl sıcağında kurban etlerini, bağırsak ve iç organlarını daha sonra yemek yapmak için böyle kurutuyor.

Tunus hakkında ilginç bilgilerden biri de yer altında gizlidir. Sahra kumlarının altında sanki yıldızlardan kopmuş gibi parlayan ışıltılı kayalar bulabilirsiniz. Görüntüsünden dolayı ‘çöl gülü‘de denen bu kayalar binlerce hatta milyonlarca yılda oluşuyor. Kum içindeki minerallerin yıldırım düşmesi vb etkenlerle birleşmesinden oluşan çöl gülleri aslında birer jips taşı. Işığa tuttuğunuzda her biri bir yıldız gibi parlıyor.

İşte çöl gülleri. Sting’in meşhur ‘Desert Rose’ parçasını yaparken nereden esinlendiğini sanıyordunuz?
Tunus’un güneyinde dünyanın sayılı büyük tuz gölleri arasında yer alan ‘Chott El Jerid’ tuz gölü inanılmaz güzellikte. Gölün ortasındaki yoldan 25 km boyunca dümdüz ilerlerken tuzun aslında beyaz değil pembe olduğu açıkça görülüyor.

Pembe tuz iyotlu tuzun aksine yüksek tansiyon, migren, kemik erimesi, kireçlenme gibi sorunlara karşı vücudu koruyor. Dünyada en büyük üreticisi Tunus’un yanı sıra Himalayalar’da ve Pakistan’da bulunuyor.
Efsanevi Tunus Mutfağı

Tunus mutfağında zeytinyağlı Akdeniz yemeklerinin, leziz ve ucuz deniz ürünlerinin yanı sıra Berberi ,Arap ve Osmanlı yemekleri de ucuz ve çok lezzetli.   Özel bir kırmızı biberden yapılan acı  ‘harissa‘ sosu ve geleneksel baharatlar her yemeğe lezzet katıyor.

Tunus yemekleri arasında  Etli Tunus kuskusu, kuzu eti ile yapılan Ojja, leblebi çorbası ve bir tür fast food olarak yenen Mahboul nefistir. Çiğ böreği andıran Brique  ise genellikle kız isteme törenlerinde ikram edilir. Damat bir seferde dağıtmadan yerse kız yakınları tarafından becerikli bulunur ve kız verilir.Tunus’ta nargile kültürü çok yaygın. Hem erkekler hem de kadınlar gün boyu  bizdeki tömbekili nargileye benzer ‘Jirak şişa‘  içiyor.

Tunus mutfağı aynı zamanda Osmanlı Kültüründen kalma talılarıyla da meşhur. Hemen her şeyin yanında  bolca içilen fıstıklı yasemin çayı kendinden şekerli olarak geliyor. Şekersiz çay içenlerin dikkatine!
Tunus birbirinden ilginç vadileri, kanyonları, çöl yaşamı, vahaları ve çekici doğal güzellikleriyle, lezzetli yemekleri ucuz ve güvenli yaşantısıyla görülmeye değer. Ilıman iklimi, masmavi denizi ve Akdeniz kumsalları, ile ise harika bir kış tatili seçeneği. Üstelik Tunus vizesi diye bir şey yok. Yani Tunus vizesiz gidilen ülkeler arasında.